Vandaag start actie "2 miljoen handtekeningen" om minister Klink te overtuigen een Actieve Donorregistratie in te voeren.

In België en Spanje gebeurt dit al en levert daar veel meer donoren op. Wat is er gebeurd sinds De Grote Donorshow? EénVandaag praat met de politiek, een getransplanteerde, een doodzieke wachtende en een nabestaande van een donor over het belang van orgaandonatie. Ook publiceren wij de uitslag van onze enquête over orgaandonatie.

Actieve donorregistratie betekent dat iedere Nederlander van 18 jaar en ouder die zijn wens nog niet in het donorregister heeft laten vastleggen, opnieuw aangeschreven wordt met de vraag of men al dan niet donor wil zijn.

De volledige enquête-uitslag vindt u hier.

Bekijk hier ook een eerder interview met Kim Moelands bij Pauw & Witteman:

Meerderheid voor Actieve Donor Registratie

Nederland moet een systeem van Actieve Donor Registratie (ADR) invoeren. Dit vindt 57 procent van de deelnemers aan een onderzoek van EénVandaag. In het ADR-systeem krijgt iedereen die nog geen donor is nog één keer het verzoek om dat alsnog te worden. Wie niet protesteert wordt automatisch donor. Van de ondervraagden zou een meerderheid voor deze laatste optie kiezen.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer is geen voorstander van ADR, maar uit het onderzoek van EénVandaag blijkt dat een ruime meerderheid van de stemmers (60 procent) dit wel ziet zitten. Overigens is onder de achterban van de meeste politieke partijen een meerderheid vóór invoering van actieve donorregistratie. Alleen onder de PVV, CU en SGP- stemmers is een meerderheid tegen.

Registratie komt er niet van

Uit het onderzoek van EénVandaag blijkt dat 60 procent van de deelnemers zijn organen na overlijden ter beschikking wil stellen. Toch staat lang niet iedereen hiervan als orgaandonor geregistreerd. Als reden wordt vaak opgegeven dat ‘het er nog niet van gekomen is.’ Een kwart van alle deelnemers staat niet geregistreerd als donor, maar wil wel organen ontvangen.

Criminelen minder recht op orgaan

Iets meer dan de helft (51 procent) vindt dat iedereen recht heeft op een orgaan van een ander. Groepen die volgens sommige deelnemers minder recht hebben op een donororgaan zijn harddrugs gebruikers, zware drinkers, rokers en criminelen. Tegen ouderen (75plussers) en dikke mensen is minder weerstand.

Het belang van orgaandonatie

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.