Er is lang naar uitgekeken: de stemming in de Eerste Kamer over de nieuwe donorwet. In totaal stemden 38 Eerste Kamerleden voor en 36 tegen. Nadat de Tweede Kamer eind 2016 al voor stemde, is nu ook in de senaat de wet aangenomen. Met het aannemen van de wet wordt iedereen automatisch geregistreerd als donor, tenzij je bezwaar aantekent. Tot nu toe werkte de donorregistratie precies andersom.

Toch waren nog veel fracties verdeeld. In totaal stemden zes VVD'ers voor en zeven tegen, bij het CDA vier voor en acht tegen en bij de PvdA vijf voor en drie tegen. D66 was in zijn geheel voor de wet. Voor D66-Kamerlid Pia Dijkstra gaat hiermee een langgekoesterde droom in vervulling. In de afgelopen jaren streed zij hard voor het aannemen van de wet, maar was er veel discussie tussen voor- en tegenstanders. In de weken voorafgaand aan de stemming kwam steun uit onverwachte hoek:

Het emotionele verhaal van realityster Britt Dekker, over haar overleden vader die veel mensen hielp als donor, kwam hard binnen bij veel Nederlanders. 

'Haar' donorwet is er door

De dochter van Nancy Man, hartpatiënte Shirley, overleed omdat ze te ziek was voor een transplantatie. Tot op het laatste moment zette zij zich in voor de donorwet. Haar moeder Nancy reageert emotioneel. "Haar wet is er. Daar ben ik zo blij mee. Ik heb de hele middag vol spanning voor de tv zitten kijken. Ik ben zo opgelucht. Shirley heeft niet voor niets gestreden. Had ze dit maar kunnen meemaken. Ik had zo graag gewild dat ze deze uitslag nog had kunnen horen."

Shirley vond het belangrijk dat er geen organen verloren gaan. "Met deze wet kunnen veel levens gered worden. Het is onvoorstelbaar hoe blij ik ben."

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.