Een meerderheid (79%) van de Gelderlanders vindt het niet kunnen dat Marjolein Faber het bedrijf van haar zoon heeft ingehuurd. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 22.114 leden van het Opiniepanel, waaronder 2500 Gelderlanders.

Faber is fractievoorzitter van de Gelderse PVV en lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Ze kwam in opspraak toen bekend werd dat ze het bedrijf van haar zoon heeft ingehuurd om de website van de PVV Gelderland te beheren. Dat is extra pikant, omdat zij zich profileerde als voorvechter van strenge integriteitsnormen.

Deze ochtend vindt een debat in de Gelderse Staten plaats over de kwestie. Faber heeft al gezegd niet te zullen opstappen. De helft (49%) van de Gelderlanders vindt dat Faber wel moet vertrekken als fractievoorzitter in Gelderland en als lijsttrekker voor de Eerste Kamer. 42 Procent vindt dat zij kan aanblijven.

PVV-kiezers houden vertrouwen

Kiezers die van plan zijn op 18 maart PVV te stemmen denken daar anders over. Acht op de tien (81%) van hen vinden dat Faber wel mag aanblijven als Statenlid en lijsttrekker. Zeven op de tien (70%) van hen heeft vertrouwen in de PVV-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 22.114  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 2500 Gelderlanders en 3131 kiezers die van plan zijn PVV te stemen bij de Statenverkiezingen. Het onderzoek vond plaats van 9 tot en met 1 maart 2015.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.