Ed Nijpels is sinds 1 augustus 2009 de nieuwe voorzitter van een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, het ABP. Net als zijn voorgangers, Harry Borghouts en Elco Brinkman, grossiert ook de nieuwe voorzitter in nevenfuncties.

Volgens Morris Tabaksblat, oud-voorzitter van de Commissie Tabaksblat, leidt het hebben van teveel nevenfuncties tot falend toezicht. Waarom kiest het ABP dan toch een voorzitter met tientallen nevenfuncties?

De nieuwe voorzitter van het ABP, voormalig commissaris van de Koningin Ed Nijpels, hoeft geen expert op het gebied van financiën of pensioenen te zijn. Dat stelt Xander den Uyl, vice-voorzitter van het ABP in EénVandaag: “De voorzitter van het bestuur moet wel een beetje weten wat er zo ongeveer aan de orde is maar hij hoeft zich echt niet in detail daarin te begeven.” Zijn taak ligt volgens Den Uyl op een ander vlak: “Hij (Nijpels red.) moet zorgen dat het bestuur tot goede besluiten komt en we wilden iemand met een netwerk in Den Haag. Op basis van zo’n profiel kom je bij iemand als Nijpels uit.“

Teveel nevenfuncties

De Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen (NBP) is uiterst ontevreden over de keuze voor Nijpels als voorzitter ABP. Kees de Lange, voorzitter NBP: “Hij is niet geschikt om die rol te vervullen die op dit moment met deze crisis nodig is om het ABP weer te laten functioneren.” De Lange vindt dat het Nijpels aan zowel kennis als tijd ontbreekt om zijn werk te doen. De Lange: “We zijn van de regen in de drup gekomen. In de tijd van Elco Brinkman hadden we 30 nevenfuncties. Nu heeft de voorzitter 25 nevenfuncties. Voor ons is de enige echt acceptabele situatie een bestuursvoorzitter met nul nevenfuncties.”

Veredelde boodschappenjongen

De vorige voorzitters van het ABP, Elco Brinkman en Harry Borghouts, grossierden ook in nevenfuncties. Een kwalijke zaak, aldus professor Hans van den Heuvel, emeritus hoogleraar beleidswetenschap en integriteit. “Je moet niet aankomen met een oud commissaris van de Koningin die stapelaar is van nevenfuncties. Ze hebben duidelijk gefocust op een veredelde boodschappenjongen, we noemen dat een lobbyist. Je moet zo iemand om een boodschap kunnen sturen in politiek Den Haag.” De wens om een bestuurder die zeer goede politieke connecties heeft staat ook verwoord in de profielschets van het ABP.

“We doen het heel erg goed”

Vice-voorzitter Den Uyl distantieert zich van de kritiek op het functioneren van de voorzitters van het ABP. Den Uyl: “We zijn heel positief over het functioneren van Elco Brinkman, heel positief over zijn functioneren als voorzitter van het bestuur. Wij hebben als sociale partners een grote verantwoordelijkheid voor de pensioenregelingen. Dan doen we eigenlijk heel erg goed. We hebben alleen de markt niet in handen, dat heeft niemand.”

Onderzoek onder ABP deelnemers

EénVandaag heeft onderzoek gedaan onder 4300 leden van het EénVandaag Opiniepanel die voor hun pensioen bij het ABP zijn aangesloten. De meerderheid heeft vertrouwen in de manier waarop het ABP hun pensioengelden beheert (54 procent). Maar veel mensen zetten wel vraagtekens bij het grote aantal nevenfuncties van Ed Nijpels. Tweederde zou graag meer invloed willen hebben op de manier waarop het ABP hun geld beheert. De volledige uitslag van het onderzoek vindt u hier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.