Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad, zegt dat Schiphol aan zijn grens zit. "Vliegen is niet een soort recht", aldus Nijpels. "Mensen doen wel of ze een recht op vliegen hebben, maar dat is niet zo. Er zijn  afspraken gemaakt over het aantal vluchten vanaf Schiphol. Een beperkt aantal vluchten: 500.000 is de grens."

De voorzitter van het Klimaatberaad vindt dat de prijs van vliegtickets omhoog moet. "Elke kleuter kan uitrekenen dat er iets niet klopt als je voor 28 euro naar Barcelona kunt vliegen", vindt Ed Nijpels. De luchtvaart zit niet aan tafel bij het klimaatberaad, hoewel het een van de grootste vervuilers is.

Schiphol heeft een probleem met geloofwaardigheid

Nijpels sluit zich aan bij oud-milieuminister Pieter Winsemius, die heel kritisch is op de luchthaven. Winsemius is de uitvinder van de term ‘geschiphold worden’. Ook Nijpels vindt dat de luchthaven een geloofwaardigheidsprobleem heeft: ‘we worden geschiphold. Er worden dingen beloofd, maar ze houden zich er niet aan.’

Er komt geen uitzondering voor Schiphol, aldus Nijpels. 500.000 vliegbewegingen is de bovengrens. “De burger moet kunnen vliegen, maar moet er gewoon veel meer voor gaan betalen.”

Vliegen wordt iets voor de elite

Volgens Nijpels moet de prijs van vliegtickets zich net zo ontwikkelen als die van sigaretten, of benzine. De vervuiler betaalt is het principe. Op dit moment geldt dat niet voor de luchtvaart, en de voorzitter van het klimaatakkoord vindt dat niet kunnen. Door de schaarste in het aantal vliegbewegingen zal de prijs omhoog gaan. En dat is ook goed. Nijpels maakt zich niet druk over de vraag of vliegen dan niet iets wordt voor de elite. Wat hem betreft is het aan de industrie om alternatieven te bedenken.

"Een industrie die zich niet aanpast wordt beboet, en moet in het uiterste geval dan maar de deuren sluiten."

Tempo van de transitie wordt hoger

Nijpels denkt dat de energietransitie op veel gebieden sneller zal gaan dan nu wordt verwacht. Het doel van dit kabinet is om in 2050 nog maar 90% van de CO2 uit te stoten die in 1990 werd geproduceerd. "Ik ga het nog meemaken dat dat lukt", voorspelt Nijpels. Op dit moment is het nog erg duur om bijvoorbeeld woningen helemaal klimaatneutraal te maken. Dat kost zelfs 50 tot 60.000 euro per woning.

Maar zodra dat in grote hoeveelheden tegelijk kan zal het veel goedkoper worden. Het kabinet heeft als doel om aan het eind van deze deze regeerperiode 50.000 huizen van het gas af te hebben. En op termijn zelfs 200.000 woningen per jaar volledig duurzaam te gaan maken. De financiering daarvan is nog onduidelijk. Bouwers in Nederland trappen zelfs op de rem en zeggen dat zo’n tempo onmogelijk is. Maar Nijpels heeft geen geduld met de bouwers: "Mensen die zeggen dat het niet kan stuiten bij mij op een dichte deur. De bouwers moeten een keer hun huiswerk gaan doen. Als het slecht gaat met de economie kloppen ze aan bij de overheid voor steun, en nu het goed gaat kloppen ze weer aan voor steun. Dat kan niet’."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.