Eén op de tien mensen heeft recent geld ingezet op online kansspellen. Een meerderheid van die mensen (59%) denkt ten onrechte dat dat legaal is, op een aantal uitzonderingen na. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 21.000 leden van het Opiniepanel. 

Het huidige systeem zorgt bij veel ondervraagden voor verwarring over wat wel en niet mag als het gaat om online gokken. Het aanbieden en spelen van online gokspellen is, een aantal uitzonderingen daargelaten, illegaal maar wordt in de praktijk zelden bestraft. Om online gokken beter te kunnen controleren, wil het kabinet online gokken legaliseren. Dit betekent dat naast de goededoelenloterijen, de Toto, de Staatsloterij en de Lotto ook andere bedrijven met een vergunning kansspellen kunnen aanbieden aan Nederlandse gokkers.  

Gebrek aan kennis grootst onder gokkers

Van alle ondervraagden weet slechts 38 procent dat online gokken illegaal is. Anderen denken ten onrechte dat het legaal is (39%) of weten het niet (22%). Het huidige systeem, waarin een aantal bedrijven wel gokspellen mag aanbieden, zorgt voor veel verwarring bij mensen: "Een paar gokbedrijven mogen dat wel, want er wordt overal reclame voor gemaakt. Best verwarrend allemaal." 

Opvallend is dat mensen die online gokken met geld vaker denken dat online gokken legaal is dan gemiddeld. 59 procent van de online gokkers denkt dat online gokken legaal is. "Ik wist helemaal niet dat online gokken illegaal was. Ik gok al jaren op sportwedstrijden, terwijl het dus blijkbaar niet mocht", reageert een panellid verontwaardigd na het lezen over de huidige wetgeving.    

Lees ook:

'Gevraagd of mijn kinderen mijn rekening in de gaten houden'

Dit onderzoek laat zien dat lang niet iedereen zich laat weerhouden door de huidige illegaliteit van online gokken. Als mensen het niet zelf doen, kennen veel van hen (41%) wel iemand die een gokje waagt op internet. Onder mensen tot 45 jaar is dit aandeel nog hoger: 55 procent. 

Lees ook

Van de mensen die online geld inzetten op kansspellen geeft vijf procent verslaafd te zijn geweest of is dat nu nog. Een ex-verslaafd panellid legt uit: "Je hebt het gevoel dat je kans maakt maar uiteindelijk sta je met lege handen. Je krijgt een kick als je paar bedragen wint en kunt dan niet stoppen.” Een andere deelnemer over de invloed op de familiaire sfeer: “Ik had enorme schulden bij mijn familie die mij hebben geholpen en die ik nog steeds aan het terugbetalen ben. Ik heb mijn kinderen gevraagd om mijn rekening in de gaten te houden.”  

Eén op de tien ondervraagden (11%) kent mensen die schulden hebben bij familie en vrienden door online gokken. Ook zij vertellen in het onderzoek over de ingrijpende gevolgen voor die directe omgeving. "Ik ken iemand die zo’n 10.000 euro voor de bruiloft heeft vergokt op internet. De bruiloft ging niet door en de relatie is over", aldus een deelnemer. En een ander: "Bij de schoonvader van mijn dochter leidde het tot bankroet, ontslag, echtscheiding, en vervreemding van zijn eigen kinderen. Tragisch.” 

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden tussen vrijdag 12 en donderdag 18 oktober deden 21.014 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag van het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.