Eenderde (34%) wil online gokken legaliseren. Andere mensen zijn tegen (43%) of weten het niet (23%). Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 21.000 leden van het Opiniepanel.  

Veel mensen denken dat de overheid niet in staat is om gokbedrijven te controleren. Een panellid merkt op: "Legaal of niet: er zal nooit genoeg controle zijn." Ook vrezen ondervraagden een toename van gokverslaafden. “Ik vind het gevaarlijk. Er zijn veel mensen die hun grenzen niet kennen", stelt een ander.

Op dit moment wordt een wet om online gokken te legaliseren voorgelegd aan de Eerste Kamer. De Tweede Kamer was al in 2016 in meerderheid voor. Om tegemoet te komen aan de tegenstanders van legalisering heeft minister Sander Dekker een aantal toezeggingen gedaan, maar ook die vergroten het draagvlak niet, blijkt uit het onderzoek.  

Lees ook:

Online gokken, mag dat?

Opvallend is verder dat slechts een derde (38%) weet dat online gokken (nog) verboden is. 39 procent denkt, ten onrechte, dat online gokken legaal is en de rest (22%) weet het niet. "Als het illegaal was, zou er toch wel ingegrepen zijn?" vraagt een panellid zich af.  

Lees ook

Gokken via de Staatsloterij, de goededoelenloterijen, de Lotto en de Toto mag wél en dat voedt de verwarring over wat wel en niet mag. Een deelnemer: "Een paar gokbedrijven mogen dat wel, want er wordt overal reclame voor gemaakt. Best verwarrend allemaal."

Overheid informeert onvoldoende

Twee op de drie ondervraagden (67%) vinden bovendien dat de overheid onvoldoende informeert over wat wel en niet mag rondom online gokken. Ook horen de meeste panelleden (55%) de overheid onvoldoende over de risico’s van online gokken.  

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden tussen vrijdag 12 en donderdag 18 oktober deden 21.014 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslag van het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.