Een meerderheid (57 procent) van de huidige vakbondsleden vindt het terecht dat werknemersbonden zijn opgestapt uit het pensioenoverleg. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 20.000 leden van het Opiniepanel. 

Na het klappen van het pensioenoverleg twijfelde Rutte er geen seconde aan dat de achterban van de FNV, de grootste werknemersbond aan tafel, het pensioenakkoord zou steunen. De vakbondsleden kiezen echter de kant van het FNV, zeggen zij in dit onderzoek. 

Zij hebben het gevoel dat het kabinet niet over écht belangrijke punten wil onderhandelen. Een lid daarover: "Leuk, die kleine toezeggingen van het kabinet, maar de grootste beslissingen worden doorgeschoven naar volgende kabinet(ten)." 

Teleurstelling overheerst

Bij het brede publiek is vooral teleurstelling over de uitkomst te zien. Het grootste deel (58 procent) is negatief over het klappen van het pensioenoverleg. 

Opvallend is verder dat een kwart niet weet wat zij van het mislukte pensioenoverleg moet denken. "Ik was niet bij die gesprekken en iedereen legt de schuld bij de ander. Ik weet het gewoon niet." Nog moeilijker is het voor mensen om een schuldige aan te wijzen. Drie op de tien nemen het het kabinet vooral kwalijk: 21 procent de werknemersbonden en nog een kwart vindt dat alle partijen schuld hebben. 

Goed dat Rutte pro-Zwarte Pietgeweld veroordeelt

Een ander moeizaam politiek dossier was deze maand de intocht van Sinterklaas met alle trammelant die erbij kwam kijken. Premier Rutte veroordeelde vooral de intimidatie en het geweld van pro-Zwarte Pietdemonstranten. Vrijwel alle kiezersgroepen steunen deze veroordeling, ook mensen die tegen aanpassing van het uiterlijk van Piet zijn: "Het is altijd al Zwarte Piet geweest en dat moet zo blijven. Maar ik vind het goed dat Rutte dit deed omdat deze pro-Zwarte Pietdemonstranten zich hebben misdragen, niet omdat ze voor Zwarte Piet zijn", zegt een panellid.

Wat vinden mensen van het demonstratieverbod dat Dijkhoff voorstelde?

Licht verlies VVD 

Voor het eerst sinds lange tijd zien we een gestage dalende trend bij de VVD. Ten opzichte van juli levert de partij vier zetels in en kan het nu op 29 zetels rekenen. Het verlies van de VVD spreidt zich vooral uit over de PVV, Forum voor Democratie en het CDA. 

De partijverhoudingen blijven deze week verder nagenoeg gelijk met een maand geleden. De geleidelijke groei van de PVV in de afgelopen maanden zet deze maand niet door. De partij van Wilders noteert deze maand 21 zetels. 

info

De hele uitslag is als volgt:

-VVD 29 (-2)

-PVV 21 (-1)

-CDA 15 (-)

-D66 12 (-1)

-GL 17 (+1)

-SP 12 (+1)

-PvdA 10 (-)

-CU 6 (-)

-PvdD 7 (+1)

-50PLUS 5 (-1)

-SGP 3 (-)

-DENK 3 (+1)

-FvD 10 (+1)

over dit onderzoek

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.028 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 23 tot en met 26 november 2018. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%. Aan het onderzoek onder het Opiniepanel, gehouden van 23 tot en met 27 november, deden ruim 20.000 deelnemers mee.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.