Diederik Samsom is door het publiek gekozen tot de Politicus van het Jaar 2012. Hij krijgt de meeste stemmen (20 procent) in de jaarlijkse verkiezing van EenVandaag. Tweede is oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager. Hij krijgt 15 procent van de stemmen. Geert Wilders eindigt op de derde plaats met 14 procent. Aan het onderzoek deden ruim 35.000 mensen mee.

De deelnemers waarderen Samsom omdat hij goed is in het debat, deskundig overkomt en de zaken niet mooier voorstelt dan ze zijn. Hij heeft de PvdA in korte tijd van een dieptepunt weer terug weten te brengen in het centrum van de macht en volgens velen heeft hij beter onderhandeld dan de VVD.

De Jager wordt geroemd om zijn deskundigheid. Die laat hij zien in Europa en ook bij de totstandkoming van het Lenteakkoord. ‘Eigenlijk een vertegenwoordiger van ons allemaal, en niet zozeer van zijn eigen partij’ aldus een ondervraagde. Wilders scoort vanwege zijn duidelijke taal, hij gooit zijn standpunten niet te grabbel om macht te kunnen uitoefenen.

Op de vraag wat mensen de meest opvallende uitspraken vinden die politici in 2012 hebben gedaan, worden het meest genoemd:

1. “Nu doet u het weer. Nu doet u het weer.” (Diederik Samsom beschuldigt Mark Rutte van liegen, augustus)

2. “De kans op zwangerschap [na verkrachting] is heel klein (...) Toch staat bescherming van het [ongeboren] leven voorop bij ons” (Kees van der Staaij is tegen abortus, ook na verkrachting, augustus)

3. “Niet hoor! Dan wordt het zo’n toneelstukje” (Koningin Beatrix wil de beëdiging van de ministers liever niet opnieuw doen, november)

4. “Dames en heren, ik heb als onderhandelaar van de VVD een fout gemaakt. (...) Ik bied mijn verontschuldigingen aan aan iedereen die de afgelopen weken in verwarring is geraakt.” (Mark Rutte maakt excuses voor de inkomensafhankelijke zorgpremie, november)

5. “Nivelleren is een feest” (Hans Spekman, november)

Rutte telt nauwelijks mee

Emile Roemer, de winnaar van vorig jaar, eindigt in de verkiezing op de vierde plaats. Premier Mark Rutte komt niet verder dan een vijfde plaats met 7 procent van de stemmen. De afgelopen jaren gooide hij steevast hoge ogen en vorig jaar eindigde hij nog op de tweede plaats. De Jager krijgt dit jaar meer stemmen van de VVD-achterban dan Rutte zelf.

Top 15 Politicus van het Jaar:

Diederik Samsom 20,3%

Jan Kees de Jager 14,8%

Geert Wilders 13,8%

Emile Roemer 10,8%

Mark Rutte 7,4%

Alexander Pechtold 7,0%

Arie Slob 2,2%

Kees van der Staaij 1,9%

Lodewijk Asscher 1,6%

Henk Krol 1,4%

Sybrand Buma 1,3%

Marianne Thieme 1,3%

Jolande Sap 1,2%

Henk Kamp 1,0%

Ivo Opstelten 0,7%

Quote van het jaar

In het onderzoek werd ook gevraagd naar de meest opvallende quote van het jaar. De winnaar is ook hier Samsom met de quote ‘Nu doet u het weer’. Hij beschuldigde Mark Rutte hiermee van liegen tijdens de verkiezingscampagne (28 procent). Hij wordt op de voet gevolgd door Kees van der Staaij met zijn uitspraak dat de kans op zwangerschap na verkrachting heel klein is (27 procent). De excuses van Rutte over de inkomensafhankelijke zorgpremie eindigen op de derde plaats. Een opvallende vierde plaats is weggelegd voor koningin Beatrix die zegt dat ze geen toneelstukje wil opvoeren bij de beëdiging van de nieuwe ministers.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden ruim 35.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van vrijdag 7 december tot en met maandag 17 december 2012. De ondervraagden konden hun keuze maken uit een lijst van 25 politici die in 2012 veel in het nieuws geweest zijn. De lijst is op verzoek van EenVandaag opgesteld door de Nederlandse Nieuwsmonitor en de Vrije Universiteit. De Nederlandse Nieuwsmonitor is een wetenschappelijk onderzoeksbureau. De samengestelde lijst bestaat uit politici uit de Tweede Kamer en het kabinet, die in 2012 het meest zijn genoemd in dagbladen en de nieuws- en actualiteitenprogramma’s van de Publieke Omroep. Per partij zijn de (maximaal vijf) meest genoemde politici door EenVandaag genomineerd. Iedere partij in de Tweede Kamer heeft ten minste één genomineerde politicus.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.