Met een kwart (26%) van de stemmen is Geert Wilders Politicus van het jaar 2016 geworden. Aan de jaarlijkse publieksverkiezing van EenVandaag deden 40.000 mensen mee. 

Geert Wilders beheerst in 2016 de politieke peilingen. Zijn partij, de PVV, had gedurende het hele jaar de meeste virtuele zetels. Wilders staat voor veel deelnemers symbool voor de onvrede over de huidige politiek. Iemand schrijft: “Meer dan ooit heb ik het gevoel dat er echt een Haagse 'kaasstolp' bestaat: politici reageren alleen op elkaar en zien niet genoeg wat er buiten Den Haag speelt. Alleen Geert Wilders kan die stolp breken.”

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver eindigt als tweede in de publieksverkiezing (11%), minister van Financiën Dijsselbloem is derde (7%). Kamerleden scoren goed dit jaar: samen met minister-president Mark Rutte staat Kamervoorzitter Khadija Arib  op de vierde plek (beiden 6%). Ze worden op de voet gevolgd door CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. Hij wordt met 5 procent van de stemmen zesde.

Verandering

Wilders wordt ook geroemd omdat hij zijn standpunten, ondanks 'tegenslagen' als het verloren strafproces en het feit dat hij permanente beveiliging heeft, consequent blijft verdedigen. De PVV-leider staat, voor zíjn kiezers, voor hoop en verandering: ze willen dat hij het huidige systeem verandert.

Ook de mensen die op Jesse Klaver stemden, willen een verandering. Ze vinden Klaver een goede politicus omdat hij zich, volgens hen, op een positieve manier op de toekomst richt: "Andere kopstukken richten zich op korte termijn, en hebben geen verhaal over wat Nederland kan zijn, waar ze naartoe willen. Klaver komt wél met dat andere verhaal.” Jeroen Dijsselbloem wordt geprezen omdat hij zijn werk gedreven en gedegen uitvoert, en zich niet door de waan van de dag laat leiden.

Arib is symbool van rust

De positie van Khadija Arib, in februari gekozen als Kamervoorzitter, is opvallend. Ze wordt door deelnemers omschreven als "het symbool van rust" in een verdeelde Tweede Kamer waar de toon steeds feller wordt. De manier waarop ze de orde bewaakt, is voor veel deelnemers prijzenswaardig. Rutte wordt vooral geroemd omdat het huidige kabinet onder zijn leiding de rit lijkt uit te zitten.

Jaar van de onvrede

Als we de deelnemers vragen wat voor hen de belangrijkste politieke gebeurtenis van 2016 was, noemen de meesten de Brexit. Op plek twee eindigt het Oekraïne-referendum, waar Rutte bijna de rest van het jaar mee worstelde. Ook kiezen veel mensen voor de aanslagen die in januari in Brussel plaatsvonden, waarna bleek dat een van de aanslagplegers in Nederland was geweest.

Top 10

De volledige top 10 van 2016 is als volgt:

1) Geert Wilders: 26%

2) Jesse Klaver: 11%

3) Jeroen Dijsselbloem: 7%

4) Khadija Arib: 6%

4) Mark Rutte: 6%

6) Pieter Omtzigt: 5%

7) Klaas Dijkhoff: 4%

7) Alexander Pechtold: 4%

9) Lodewijk Asscher: 3%

9) Kees Van der Staaij: 3%

Eerdere winnaars van de publieksverkiezing voor Politicus van het Jaar waren Wouter Bos (2004), Rita Verdonk (2005), Jan Marijnissen (2006), Rita Verdonk (2007), Wouter Bos (2008), Alexander Pechtold (2009), Geert Wilders (2010), Emile Roemer (2011), Diederik Samsom (2012), Geert Wilders (2013), Frans Timmermans (2014) en Geert Wilders (2015).

Aan het onderzoek deden 40.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 7 t/m 19 december 2016. Na weging is het onderzoek representatief voor 6 variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.