Diederik Samsom is door het publiek gekozen tot de Politicus van het Jaar 2012. Hij krijgt de meeste stemmen (20 procent) in de jaarlijkse verkiezing van EenVandaag. Aan het onderzoek deden ruim 35.000 mensen mee. Niet in elke provincie wint Samsom de strijd. Wilders is de Politicus van het Jaar in Limburg, de provincie waar hij vandaan komt. En volgens Drenten is Jan Kees de Jager Politicus van het Jaar 2012.

In het onderzoek werd ook gevraagd naar de meest opvallende quote van het jaar. De landelijke winnaar is ook hier Samsom met de opmerking ‘Nu doet u het weer’. Hij beschuldigde Mark Rutte hiermee van liegen tijdens de verkiezingscampagne (28 procent). Maar ook nu wint Samsom niet overal. In Gelderland, Utrecht, Noord Holland, Zeeland en Groningen staat de uitspraak van Kees van der Staaij dat de kans op zwangerschap na verkrachting heel klein is bovenaan. 'Nu doet u het weer' staat in die provincies op de tweede plaats.

Bekijk hier de gehele uitslag van het onderzoek per provincie.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden ruim 35.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van vrijdag 7 december tot en met maandag 17 december 2012. De ondervraagden konden hun keuze maken uit een lijst van 25 politici die in 2012 veel in het nieuws geweest zijn. De lijst is op verzoek van enVandaag opgesteld door de Nederlandse Nieuwsmonitor en de Vrije Universiteit. De Nederlandse Nieuwsmonitor is een wetenschappelijk onderzoeksbureau. De samengestelde lijst bestaat uit politici uit de Tweede Kamer en het kabinet, die in 2012 het meest zijn genoemd in dagbladen en de nieuws- en actualiteitenprogramma’s van de Publieke Omroep. Per partij zijn de (maximaal vijf) meest genoemde politici door EenVandaag genomineerd. Iedere partij in de Tweede Kamer heeft ten minste één genomineerde politicus.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Download

Diederik Samsom politicus van het jaar 2012