Rob Jetten wordt geen D66-lijsttrekker bij de komende verkiezingen en dat lijkt een verstandige beslissing. Hij zou geen schijn van kans maken tegen Sigrid Kaag. Wel zijn er twijfels over haar debatkwaliteiten en voeling met de maatschappij.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2.271 mensen die nu een voorkeur hebben voor D66. Rob Jetten maakte vanochtend bekend dat hij geen gooi wil doen naar het D66-leiderschap. Omdat ook vicepremier Kajsa Ollongren zich niet verkiesbaar stelt, is Sigrid Kaag, nu minister voor Buitenlandse Handel, voorlopig de enige kandidaat.

'Beter nu dan te laat'

Dat Jetten geen gooi doet naar het lijsttrekkerschap is een verstandige keuze, zeggen de meeste D66'ers in een eerste reactie. Het is volgens hen een goede zaak dat hij zich niet verkiesbaar stelt, want "hij maakt geen kans met Kaag naast zich en dan is het beter om gelijk de kandidatuur in te trekken", aldus een D66-kiezer.

Maar Jetten heeft volgens D66-kiezers vooral gewoon pech met zijn uitdager Sigrid Kaag. Hoewel de meeste D66'ers het acceptabel hadden gevonden als hij de kar zou trekken richting de verkiezingen, kan hij zich niet meten met Kaag. "Het getuigt van leiderschap dat Jetten nu deze stap terug doet. Hij is jong genoeg, kan zich verder ontwikkelen en wie weet." En een ander: "Geen discussie over het leiderschap binnen de partij. Jetten heeft het prima gedaan maar Kaag is nu een betere kandidaat."

Lees ook

Kaag torenhoog favoriet

Vlak voor de aankondiging van Jetten vanochtend vroeg EenVandaag D66-kiezers wie zij het meest geschikt zouden vinden als D66-leider. Kaag werd door maar liefst 88 procent aangevinkt. 5 procent van de D66'ers verkoos Jetten boven Kaag. Ze is volgens D66-ers ervaren, intelligent en diplomatiek. Wel vragen D66-ers zich af of ze goed kan debatteren en of ze weet wat er in Nederland speelt.

Ondanks deze twijfels zijn D66-kiezers die eind mei Ollongren nog verkozen nu massaal naar Sigrid Kaag gegaan. Kaag lag, met 30 procent van de stemmen, weliswaar iets voor op Jetten (24 procent) en Ollongren (18 procent), maar dat verschil leek nog overbrugbaar. Een maand later is dus alles anders en is de keuze voor D66-kiezers niet meer zo lastig.

Maar de lijsttrekkersverkiezingen dan?

Sigrid Kaag is nu de enige kandidaat-lijsttrekker. Ondanks de stijging in haar populariteit zit het D66-kiezers niet lekker als er geen ledenverkiezing wordt gehouden om de lijsttrekker aan te wijzen. Twee op de drie (66 procent) D66-kiezers vinden dat, de partij die open democratie van origine hoog in het vaandel heeft, de leden aan het woord moet laten. Ter illustratie: van de CDA-kiezers, die ook op zoek zijn naar een nieuwe leider, vindt 43 procent dat partijleden het nieuwe gezicht moeten kunnen aanwijzen. 38 procent vindt het acceptabel als het partijbestuur dat doet.

"De 'D' staat niet voor niets voor 'Democraten'", vindt een D66-kiezer in het onderzoek. Hoewel de meesten het goed vinden dat Jetten zich niet verkiesbaar stelt, hoopt 7 procent dat iemand anders dat alsnog doet. Iemand daarover: "Het zou overigens leuk zijn als er meerdere kandidaten zouden zijn. Dat houdt de spanning er in."

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden op 22 en 23 juni 2020. Aan het onderzoek deden 29.017 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 2.271 mensen die hebben aangegeven D66 te stemmen als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn. Het grootste deel van het onderzoek is uitgevoerd voordat Rob Jetten bekend maakte geen lijsttrekker te willen worden van D66. Na zijn aankondiging deden nog 562 D66-kiezers mee aan het onderzoek. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 65.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.