Sigrid Kaag stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van D66, zo vertelt ze tegen EenVandaag. Kaag is nu minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Kaag zegt dat ze getest is 'in oorlogs- en in vredestijd'. Haar missie is draagvlak te zoeken voor impopulaire maatregelen. Zo vindt ze het belangrijk dat klimaatverandering tegengegaan wordt, ondanks de huidige coronacrisis. "Deze crisis zal een golfje blijken te zijn vergeleken met de tsunami van de klimaatcrisis die ons nog te wachten staat."

Ervaring in het buitenland

Ook pleit ze voor betere Europese samenwerking en een ander debat rondom migratie. "Sommige partijen zetten mensen weg op basis van hun oorsprong. Ik denk dat je door het uitsluiten van mensen juist weer nieuwe gevaren teweegbrengt, bijvoorbeeld radicalisering."

Lees ook

Kaag heeft tot nu toe vooral een buitenlands profiel. Sinds 2017 woont ze weer in Nederland. Jaren werkte ze als diplomaat voor onder meer Unicef, de Internationale Organisatie voor Migratie en de Verenigde Naties. In 2014 leidde ze de missie voor de vernietiging van chemische wapens in Syrië, daarna werd ze VN-gezant in Libanon.

Sigrid Kaag over haar ambities als lijsttrekker voor D66.

Oppositie

Mocht Kaag lijsttrekker worden, dan zal ze zich ook met binnenlandse onderwerpen moeten bezighouden, zoals de pensioenleeftijd. Vindt ze dat eigenlijk wel leuk? "Dingen hoeven niet per se leuk te zijn, maar ze zijn té belangrijk. Ook niet alles wat buitenlands is, is leuk. Naast containers staan met mosterdgas is niet leuk hoor, maar het was wel belangrijk."

Kaag is nu minister en heeft nog niet in de Tweede Kamer gezeten. Als blijkt dat D66 na de verkiezingen in de oppositie terechtkomt, gaat ze de Kamer in. "Wie A zegt moet ook B zeggen", vindt Kaag. "Voor die tijd gaan we er alles aan doen om de grootste te worden."

Lees ook

Concurrentie

Hoe zit het met de concurrentie voor Kaag? Huidig fractievoorzitter Rob Jetten wordt als mogelijke kandidaat gezien, maar hij heeft nog niet laten weten of hij het wil opnemen tegen Kaag. Een andere naam die veel genoemd werd, is die van minister Kajsa Ollongren. Zij kondigde eerder aan zich niet verkiesbaar te stellen vanwege gezondheidsredenen.

Leden van D66 kunnen tot 2 september stemmen op de kandidaat van hun voorkeur. De Tweede Kamerverkiezingen zijn in maart volgend jaar.

EenVandaag interviewde Sigrid Kaag uitgebreid en vroeg haar naar haar ambities als lijsttrekker

Bekijk hier het interview met Sigrid Kaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.