Een meerderheid van de huidige CDA'ers vindt samenwerking in Brabant met Forum voor Democratie acceptabel. Of hun partij ook landelijk met FVD kan samenwerken? Daarover zijn ze meer verdeeld.

Na de val van het provinciebestuur praten de Brabantse afdelingen van het CDA, de VVD en Forum voor Democratie over een coalitie. Vooral bij de christendemocraten zorgen de onderhandelingen voor felle discussie: moet het CDA wel samenwerken met de partij van Thierry Baudet?

'Op provincieniveau spelen er andere belangen'

Het grootste deel (62 procent) van de CDA'ers vindt dat acceptabel, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Deze kiezers benaderen de kwestie pragmatisch: "De provincie moet bestuurd worden". Ook zien ze een duidelijk verschil tussen provinciale en landelijke politiek. "Provinciaal liggen de belangen anders dan landelijk. Onderzoek eerst op welke gronden samenwerking mogelijk is", zegt een CDA'er. Veel van hen hekelen de optredens van FVD-leider Thierry Baudet, maar vinden dat het provinciebestuur daar los van moet staan.

Voor tegenstanders is de FVD voorman juist het struikelpunt. Zij willen uit principe niet in zee met een partij die Baudet als leider heeft. "Met FVD moet je niet samenwerken: niet lokaal, niet regionaal en niet landelijk. Lessen uit het verleden zeggen genoeg", zegt een CDA'er met de gedoogcoalitie met de PVV in het achterhoofd. Een kwart (24 procent) van de huidige CDA-achterban is tegen een Brabants verbond met FVD.

Verdeeldheid over kabinet met FVD

Geven CDA'ers ook groen licht voor een kabinet met FVD? Daarover is meer verdeeldheid. 41 procent van de huidige kiezers van het CDA vindt dat hun partij niet met FVD in een kabinet moet stappen; de helft vindt dat wél acceptabel. Voorstanders vinden dat een partij die veel kiezers trekt de kans moet krijgen om mee te praten. Bij voorbaat uitsluiten is ondemocratisch, zeggen zij. Tegenstanders noemen de mislukte poging om met de PVV te regeren in Rutte I en vinden Baudet onvoorspelbaar.

Opvallend is de vergelijkbare verdeeldheid in de VVD-achterban over een landelijke coalitie met de partij van Baudet. 53 procent van de huidige VVD'ers is daar vóór, maar een grote groep (44 procent) niet. De weerzin van tegenstanders zit vooral bij FVD-leider Baudet, schrijft Gijs Rademaker in zijn blog.

50PLUS verdubbeld in half jaar

In de zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos blijven de verhoudingen nagenoeg gelijk ten opzichte van een maand geleden. De PVV krijgt twee zetels meer en maakt daarmee het verlies van een maand eerder goed.

Opvallender is de gestage opmars die 50PLUS laat zien. Sinds september vorig jaar is de partij verdubbeld in zetelaantal. De partij van Henk Krol noteert nu tien zetels. Voor het eerst zit 50PLUS op hetzelfde niveau als in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, voordat hij zichtbaar vermoeid raakte in tv-optredens en wegzakte in de peilingen. 50PLUS haalt kiezers bij diverse gevestigde partijen vandaan.

CDA'ers zijn voor FVD-coalitie in Brabant, maar zijn verdeeld over landelijke samenwerking
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.031 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 21 tot en met 24 februari 2020. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%. Aan het onderzoek onder het Opiniepanel, gehouden van 21 tot en met 25 februari, deden ruim 24.000 deelnemers mee, waarvan 1.221 mensen met een voorkeur voor het CDA.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.