Koningin Beatrix heeft het prima gedaan als koningin. In een onderzoek van EenVandaag onder 11.000 mensen krijgt ze een 8,2 als rapportcijfer voor de manier waarop ze het koningschap heeft ingevuld. Ook als mens wordt Beatrix gewaardeerd. 

De ondervraagden vinden haar aardig, prijzen haar deskundigheid en haar betrokkenheid bij de gewone mensen in het land. Ze zien in haar een echte familievrouw en een leuke oma.

De gebeurtenissen uit het leven van Beatrix die de meeste indruk hebben gemaakt, zijn:

1. De aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn (2009)

2. De begrafenis van prins Claus (2002)

3. Het skiongeluk van prins Friso (2012)

Vertrouwen Willem-Alexander gestegen

Ondanks haar populariteit mag Beatrix het stokje overgegeven: driekwart (75 procent) is van mening dat Willem-Alexander klaar is voor het koningschap. Het vertrouwen in de kroonprins is gestegen naar 71 procent. In 2010, tijdens de onrust rond zijn vakantiehuis inMozambique was dit nog 60 procent.

Dubbel paspoort Máxima

Het vertrouwen in zijn vrouw Máxima is nog net iets hoger: 81 procent heeft vertrouwen in de toekomstige koningin. Dit ondanks dat een koningin van Nederland volgens de meerderheid (59 procent) alleen de Nederlandse nationaliteit zou mogen hebben. Op dit moment heeft Máxima ook een Argentijns paspoort.

Jorge Zorreguieta niet bij inhuldiging

Dat de familie van Máxima geen acte de présence zal geven bij de inhuldiging, vindt de meerderheid (66 procent) van de respondenten een goede zaak. Zijn vinden het vanwege de omstreden politieke functie van vader Zorreguieta tijdens het Argentijnse Videla-regime beter dat hij niet bij een dergelijk staatsaangelegenheid aanwezig is, ook om mogelijke rellen te voorkomen.

Niet formeler dan Beatrix

De vraag rijst hoe Willem-Alexander het koningschap vorm gaat geven. Een grote groep (39 procent) denkt dat zijn stijl ongeveer hetzelfde zal zijn als die van zijn moeder; 40 procent denkt dat hij de teugels wat zal laten vieren. De meerderheid (55 procent) is voorstander van een koning die naast ceremoniële functies ook politieke invloed heeft, iets wat Willem-Alexander zelf ook ambieert.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 11.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 28 en 29 januari 2012.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.