Acht op de tien jongeren (81%) hebben vertrouwen in Willem-Alexander als koning. Ze verwachten dat hij het even goed gaat doen als koningin Beatrix, die van hen een 8,1 krijgt voor de manier waarop ze haar koningschap heeft ingevuld. 

Jongeren karakteriseren Willem-Alexander als sympathiek, begaan met de mensen in het land en professioneel. 

Leve het koningshuis

Een derde (35%) is van plan de troonswisseling op tv te kijken. Hoe bijzonder ook, ze denken niet dat dit de laatste zal zijn: 71 procent denkt dat prinses Amalia koningin wordt, slechts 22 procent verwacht dat de monarchie tegen die tijd niet meer bestaat. Driekwart (73%) vindt dan ook dat Nederland een monarchie moet blijven. De meerderheid (56%) hoopt dat de koning zijn politieke rol de komende jaren behoudt; 37 procent is juist voorstander van een ceremonieel koningschap.

Salaris koning te hoog

De meeste jongeren vinden het toekomstige salaris van Willem-Alexander te hoog. Slechts 14 procent vindt het terecht dat hij als koning, net als Beatrix nu, 825.000 euro gaat verdienen. De meerderheid (79%) is van mening dat er wel wat van af kan; een derde (35%) vindt zelfs dat zijn salaris niet de Balkenendenorm van ongeveer 150.000 euro mag overschrijden. 

Koningshuis op school

De helft (52%) van de jongeren geeft aan dat op school geen aandacht is besteed aan de troonswisseling; bij 45 procent is het wel ter sprake gekomen. Hun kennis over het koningshuis is niet feilloos. Dat koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima stemrecht hebben maar daar geen gebruik van maken, weet slechts 40 procent. Wel weet driekwart (73%) dat de koning(in) het staatshoofd is.

Over dit onderzoek 

Aan dit online onderzoek, gehouden van 23 t/m 26 april 2013, deden 2300 jongeren mee (onder wie 828 middelbare scholieren). De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Lees ook