'Belachelijk', 'absurd veel' en 'onnodig'. Zo omschrijven mensen de hoogte van de uitkering die kroonprinses Amalia krijgt als ze 18 wordt. Zeven op de tien mensen vindt de vergoeding te hoog, blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Kroonprinses Amalia wordt in december 18 en vanaf dat moment ontvangt ze een vergoeding van de staat. Ze krijgt 296.000 euro inkomen per jaar en 1.338.000 euro voor 'personele en materiële ondersteuning'. Dat betekent dat ze van dit bedrag bijvoorbeeld woonruimte en beveiliging moet betalen. Ook Willem-Alexander kreeg een vergoeding vanaf zijn 18e.

'Begrijpelijk dat ze iets krijgt'

De hoogte van de uitkering voor Amalia ligt politiek gevoelig. Onder andere de PvdA zei eerder dat 'het wel wat minder kan'. Ook de PVV, SP en D66 wilden de toelage van de prinses verlagen. Tevergeefs, want de frustratie beperkte zich tot een minderheid in de Tweede Kamer. En dus krijgt de kroonprinses wat haar volgens de wet toekomt.

Tot frustratie van mensen in het land. Niet per se over een vergoeding an sich, want veel mensen vinden het te volgen dat ze vanaf haar achttiende volwassen is en meer taken krijgt. "Ik denk dat ze als volwassene meer te doen krijgt voor het koningshuis, dus ik snap best dat ze iets moet krijgen", zegt een ondervraagde in het onderzoek.

Lees je dit artikel op je smartphone? Draai het scherm voor betere weergave.

'Ze woont toch thuis?'

Het is vooral de hoogte van het bedrag dat gefronste wenkbrauwen oproept. 71 procent vindt de uitkering te hoog voor een 18-jarige: "Belachelijk dat zo'n snotneus zoveel geld ontvangt. Ze woont toch nog thuis? Waar moet ze het aan uitgeven?" schrijft een panellid. Een kwart (23 procent) vindt het bedrag voor de jarige kroonprinses wel acceptabel. Zij stellen dat er blijkbaar over is nagedacht en dat we de zwaarte van het koninklijke bestaan onderschatten. "Ja, het is veel, maar wel acceptabel als compensatie voor het altijd in de schijnwerpers moeten staan."

Ook wijzen ondervraagden op het feit dat de politiek eerder had moeten ingrijpen als ze het bedrag te hoog vinden. Een jaar voordat partijen hun onvrede over de hoogte van het bedrag uitspraken, stemde de Tweede Kamer unaniem in met de vergoeding. Iemand in het onderzoek zegt daarover: "Het is allemaal bij wet geregeld. Dan heeft de Tweede Kamer gewoon zitten slapen toen dit item voorbij kwam? Dit wisten we al heel lang."

Ook uitkering koning te hoog

Ook over de vergoeding van andere leden van het Koninklijk Huis is ergernis. De staat keert dit jaar ruim 6 miljoen euro aan koning Willem-Alexander: 1 miljoen aan inkomen en de rest aan privépersoneel en onkosten. Twee derde van de ondervraagden in het onderzoek vindt dat bedrag te hoog.

Bijna de helft (46 procent) wil dat het aspect inkomen daalt van 1 miljoen naar de Balkenende-norm van iets meer dan 200.000 euro. Mensen die het hier niet mee eens zijn, vinden dat te laag voor het werk dat hij moet doen of ook dat bedrag ook nog te hoog. De koning wint er duidelijk ook niet aan populariteit mee. Dat de koning, geheel volgens wetgeving, twee ton meer aan vergoeding krijgt van de staat is een van de redenen waarom minder mensen dit jaar vertrouwen in hem hebben.

Lees ook

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden van 21 tot en met 23 april 2021. Aan het onderzoek deden 28.648 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.