Wie vanaf vandaag nog een telefoon vasthoudt tijdens het fietsen kan een boete krijgen van 95 euro. Een flink bedrag, maar toch is er grote steun voor dit verbod. We deden onderzoek in 2017 en 82 procent vindt verbieden een goede zaak.

Ook jongere mensen (onder 35 jaar) zijn in meerderheid vóór verbieden, maar zijn wel een stuk minder enthousiast: van deze groep steunt 61 procent het verbod.

Lees ook

Smartphonegebruik

Uit eerder onderzoek blijkt ook dat ze twee keer zo intensief gebruik maken van hun smartphone. Zo gebruiken zes op de tien jonge mensen hun telefoon meer dan 3 uur per dag. Bij alle panelleden is dat een kwart. Waar drie op de tien mensen regelmatig de aandrang voelen om op hun telefoon te kijken (ook als er niets nieuws is), is dat cijfer bij jonge mensen 60 procent. In totaal kan 42 procent zich geen leven zonder smartphone voorstellen.

Het verbod geldt overigens niet alleen voor mobiele telefoons. Als je er misschien aan dacht om ter vervanging een 'navigatiesysteem' of een 'muziekspeler' vast te houden tijdens het fietsen: ook dat mag niet. Handsfree mag je wél van je telefoon gebruik maken.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek vond plaats van 18 tot en met 21 september 2017. Aan het onderzoek deden 19.684 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Hiervan hebben er 18.622 een smartphone. Het onderzoek is na weging representatief voor zes factoren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.