Driekwart (75 procent) van de jonge mensen pakt hun telefoon meteen als ze wakker worden. Dat blijkt uit onderzoek onder mensen tot 35 jaar. Afgelopen week was het de 'Week van de Mediawijsheid' die dit jaar in het teken stond van 'aan' of 'uit' staan.

Veel van de deelnemers gebruiken hun telefoon als wekker, maar ook checken ze meteen de binnengekomen berichtjes, updates op sociale media of het laatste nieuws. "Als ik 's ochtends wakker word, pak ik mijn telefoon en ga ik naar de wc. Als ik dan zit te plassen, kijk ik op de smartphone naar nieuwssites, Twitter, Instagram en Facebook", zegt een deelnemer.

Minimaal drie uur per dag online

Ook de rest van de dag wordt de smartphone veel gebruikt. Meer dan de helft van de deelnemers (53 procent) zit elke dag minimaal drie uur op hun telefoon. Een op de acht (16 procent) is er dagelijks zelfs meer dan vijf uur mee bezig.

De meesten van die jonge mensen gebruiken hun telefoon vooral voor chatten, social media, en om informatie op te zoeken. Ook worden er video's gekeken en wordt er veel naar muziek geluisterd.

Lees ook

info

Over het onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 30 september tot en met 6 november, deden 1404 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.