"Ik werd aangesproken op mijn telefoongebruik bij de pomp. Maar dat is toch niet gevaarlijk?" DJ Domien Verschuuren stond afgelopen week te tanken toen een andere man hem waarschuwde voor het gebruik van zijn smartphone.

Volgens de man die Domien aansprak is het gevaarlijk om je telefoon te gebruiken als je tankt. Verschuuren tweette er vervolgens vol verbazing over. Maar is er bewijs te vinden voor de bewering van de man?

Ontploffingsgevaar

De mogelijkheid op een ontploffing is er theoretisch wel. Dat zegt Paul de Waal, voorlichter van BOVAG, de brancheorganisatie van onder andere de tankstations. "Het is theoretisch, omdat het in de praktijk nog nooit gebeurd is en dat willen we zo houden. Maar toch, als je telefoon valt kunnen er bijvoorbeeld vonken ontstaan. Die kunnen ontbranden en dat wil je voorkomen."

Ook Tim Schoenmaker, woordvoerder van de belangenvereniging van tankstations. spreekt van een theoretisch gevaar, dat nog niet in de praktijk is voorgekomen. "Het is zo dat er altijd wat damp van de brandstof afkomt, en er is nog zoiets als statische elektriciteit. Als je je auto aanraakt en met een elektrisch apparaat in je hand staat, dan kan het theoretisch zo zijn dat de damp kan ontvlammen. Daar ken ik alleen geen voorbeelden van."

Nog nooit gebeurd

Ook het Amerikaanse programma Mythbusters deed onderzoek naar het gebruik van smartphones bij tankstations. Zij kwamen tot de conclusie dat, van alle autobranden bij tankstations, er nog nooit één veroorzaakt werd door het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het tanken.

Toch noemen de BOVAG en de belangenvereniging van tankstations allebei telefoongebruik tijdens het tanken niet verstandig. "Het is wel zo dat het beter is om op te letten tijdens het tanken. Benzine en diesel zijn brandbare goedjes en daar moet je je aandacht bijhouden", adviseert Tim Schoenmaker.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.