Midden op het Rokin voetballen of picknicken op de Coolsingel? Als het aan GroenLinks en de ChristenUnie ligt, houden Nederlandse gemeenten vanaf volgend jaar een autoloze zondag. 55 procent van de leden van het Opiniepanel is het hiermee eens.

Het centrum van steden als Parijs, Brussel en Londen was vorige maand één dag afgesloten voor auto's. Met die autoloze zondag werd Europees aandacht gevraagd voor klimaatverandering en luchtvervuiling.

Autoloze zondag

In Nederland deed geen enkele stad met de actie mee en daar moet verandering in komen, vinden ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber en Suzanne Kröger van GroenLinks . Ze dienden deze week een plan in voor een autoloze zondag in Nederland. Gemeenten mogen wel zelf bepalen of ze meedoen aan die actie. Het openbaar vervoer zou op zo'n dag goedkoper of gratis kunnen zijn.

De meeste mensen (55 procent) vinden zo'n autoloze zondag een goed plan. Dat zijn mensen met én zonder auto. Ruim een derde (37 procent) ziet een dag zonder auto juist niet zitten. Alleen mensen die op de PVV of Forum voor Democratie willen stemmen, zijn in meerderheid negatief.

'Een dag zonder auto's brengt mensen samen'

Voorstanders verwachten dat mensen zich door zo'n dag realiseren dat ze af en toe best zonder auto kunnen. Bovendien denken veel voorstanders dat mensen er rekening mee kunnen houden als de actie slechts eens per jaar en op een vaste dag is.

Ook zijn er deelnemers die denken dat een autoloze zondag mensen samenbrengt. "Ik vind het goed. Niet eens per se om milieuredenen, maar om ons met elkaar eens te realiseren hoe het zou zijn zonder auto's. Ik denk dat het de mensen verbindt, net als een stroomstoring of een flinke sneeuwstorm."

Tegenstanders vrezen haalbaarheid

Het meest genoemde argument van tegenstanders is dat één dag 'toch geen zoden aan de dijk zet' als het gaat om klimaatmaatregelen en luchtvervuiling. Het woord 'symboolpolitiek' wordt vaak genoemd.

Er zijn ook mensen die achter het principe van het plan staan, maar de haalbaarheid betwisten. "Het is 2019, mensen werken gewoon op zondag. In de horeca, in de zorg. Die moeten gewoon op hun werk kunnen komen."

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 15 en 16 november 2019. Aan het onderzoek deden ruim 25.000 mensen mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.