Psychische problemen onder jongeren bespreekbaar maken. Dat is het doel van de #openup-week van NPO 3FM en MIND volgende week. Daarom vroegen we de jonge leden van ons Opiniepanel: hoe stressbestendig ben jij?

De meeste jonge mensen kunnen best aardig tegen stress, zeggen ze zelf. Zes op de tien (61 procent) vinden zichzelf stressbestendig. Een derde (37 procent) vindt dat juist niet.

Er is wel een verschil tussen mannen en vrouwen: zeven op de tien (69 procent) mannen zeggen dat ze goed bestand zijn tegen spanning, terwijl dat percentage bij de jonge vrouwelijke deelnemers lager ligt: van hen vindt net iets meer dan de helft (54 procent) zich stressbestendig.

'Vinden mensen mij wel leuk?'

Waar veel mensen dan het meest over stressen? Hun sociale leven en over de vraag of anderen ze wel leuk genoeg vinden. Vier op de tien (40 procent) hebben daar wekelijks last vast.

Ook school- en studiezaken en werk zijn belangrijke stressfactoren in het dagelijks leven van veel jonge mensen. Voor 17 procent spelen sociale media een rol: zij voelen druk om leuke dingen te posten, vergelijken zichzelf met anderen of zijn bang om online van alles te missen.

Lees ook

De gevolgen van stress zijn legio. De meeste mensen worden er vooral chagrijnig van, ze piekeren meer en raken er vermoeid door. Anderen krijgen bijvoorbeeld concentratieproblemen, gaan ongezonder eten, of verliezen eetlust.

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 18 maart tot en met 1 april. Er deden 2.123 mensen mee tussen de 16 en 25 jaar. De uitslag is gewogen op vijf variabelen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.