Amsterdam en Utrecht houden deze jaarwisseling geen centrale vuurwerkshow, maakten de gemeenten kort na elkaar bekend. Dat terwijl een meerderheid (57 procent) van de mensen dat in zijn eigen gemeente graag ziet gebeuren.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag van eind vorig jaar. De centrale vuurwerkshow zou overlast en negatieve gevolgen voor het milieu moeten terugdringen, maar de praktijk blijkt weerbarstig. In Utrecht is er een gebrek aan geldschieters uit het lokale bedrijfsleven. Volgens de gemeente Amsterdam is er gebrek aan belangstelling onder Amsterdammers voor de voorstelling op de Kop van Java.

Ook interesse in steden groot

Toch blijkt er in grote steden, met meer dan 100.000 inwoners, wel degelijk vraag naar. 60 procent is voorstander van een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow, ook als zij daardoor zelf geen vuurwerk meer mag afsteken. "Er zijn talloze plekken met mooi uitzicht en al veel initiatieven voor shows."

Wel zijn er bedenkingen bij de uitvoerbaarheid van een verbod: "Verbieden kan wel, maar handhaven niet. Dus ik vind het idee wel goed, maar in de praktijk zal er niets van terecht komen." Andere stedelingen zijn voorstander van het idee, maar slaan de tot nu toe georganiseerde edities nog over: "Als ik dat zou willen, moet ik mij met gevaar voor eigen leven een weg door het afgrijselijke consumentenvuurwerk naar huis zien te banen."

Vuurwerkshow Rotterdam 2018/2019
Bron: EenVandaag
Vuurwerkshow Rotterdam 2018/2019

Jongeren zijn nog terughoudend

Het enthousiasme bij jongeren voor dit idee is wat minder groot. Daarvan vindt 46 procent het verbieden van vuurwerk in ruil voor een centrale vuurwerkshow in hun gemeente een goed idee en 50 procent niet. Een sceptische jongere: "Vuurwerk kijken doe je met je mensen in je straat, je reist er niet voor af naar een locatie." Een contrast met oudere deelnemers aan het onderzoek: daarvan is 64 procent voorstander en 26 procent niet.

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 13 tot en met 17 december 2018, deden 27.205 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Na weging is het onderzoek representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.