Jongeren (92%) zijn tegen het idee van onderzoeker John Helsloot om het zwart geschminkte gezicht van de hulpjes van Sinterklaas te vervangen door een enkele roetveeg. Oud-Kamerlid Andrée van Es sloot zich bij zijn pleidooi aan, maar slechts 4 procent van de jongeren ziet liever een zwarte veeg dan een zwarte Piet.

Zwarte Piet is wat de jongeren betreft zwart omdat hij door de schoorsteen komt, niet omdat hij het donkere knechtje is van Sinterklaas. Bijna alle jongeren (92%) zien Zwarte Piet niet als racistisch fenomeen. Omdat hij een kindervriend is zou het volgens hen eerder positieve discriminatie zijn. Ook hechten jongeren veel aan de traditie van Zwarte Piet:

'Als Zwarte Pieten een negatieve rol hadden gehad in deze traditie, kan ik er in komen. Echter, er wordt tegen Zwarte Pieten en Sinterklaas opgekeken, mensen vinden het leuk en er zal nooit een kind zijn dat slecht gaat denken over getinte mensen door Zwarte Piet.'

'Zet Zwarte Piet aan tot haat en geweld? Hoogstens tot cohesie.'

'Alle donkere mensen die ik ken vinden Zwarte Piet geweldig. Het zijn de politiek correcte mensen die er een probleem van maken. Niemand ziet Zwarte Piet als een karikatuur van een zwarte man. Het is traditie en als je het niets vindt dan ga je maar weg.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.