In elke provincie vindt een ruime meerderheid dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet moet worden aangepast. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 19.000 mensen. Dit weekend werd bekend dat de VN onderzoeken of Zwarte Piet racistisch is. Een ruime meerderheid (landelijk 87%) vindt het een slechte zaak dat de VN de rol van Zwarte Piet onderzoekt. 

In de meeste provincies wordt Zwarte Piet vooral gezien als vriend van Sinterklaas, in plaats van als knecht of als slaaf. Alleen in Groningen (52%) en Drenthe (52%) ziet de meerderheid Piet vooral als knecht van de goedheiligman.

Prof. Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties en hoofd van de VN-werkgroep die het onderzoek doet zegt vandaag tegen EenVandaag dat Nederland moet stoppen met het Sinterklaasfeest omdat Zwarte Piet een terugkeer is van de slavernij.

Bekijk hieronder de uitslag in uw provincie.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 19.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 21 en 22 oktober 2013.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.