De onderzoekscommissie van de VN en diverse organisaties hebben bezwaren geuit tegen het sinterklaasfeest en tegen de rol van Zwarte Piet. Maar voor een verandering van het uiterlijk van de knecht van sinterklaas is nauwelijks draagvlak, blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 19.000 mensen. 89 Procent vindt dat het uiterlijk onveranderd moet blijven. Zoals een deelnemer het verwoordt: ‘Al sinds het Sinterklaas feest bestaat, wordt er volgens mij gebruik gemaakt van de Zwarte Piet. Waarom dit geassocieerd wordt met racisme, snap ik niet: het is een kinderfeest, geen twistpunt voor volwassenen.’ Iemand anders zegt: ‘Daarbij is het een oude, mooie traditie en geen racisme.’

Pieten in allerlei kleuren

Van de mensen die wel voor verandering zijn, slechts 5 procent, is de grootste groep voor pieten in allerlei kleuren. De meeste mensen zien Zwarte Piet als vriend van Sinterklaas (50%), in plaats van knecht (34%) of slaaf (slechts 1 procent) van de goedheiligman. Slechts 14 procent van de mensen geeft aan Zwarte Piet te zien als een racistisch fenomeen.

Surinamers en Antillianen meer voor aanpassing

Waar mensen die in Nederland geboren en getogen zijn Zwarte Piet vooral associëren met woorden als ‘gezelligheid’, ‘kindervriend’ en ‘traditie’, zien mensen met Surinaamse en Antilliaanse roots dit toch echt anders. We ondervroegen 220 Surinamers en Antillianen die in Nederland wonen wat ze als eerste associëren met Zwarte Piet: ‘racisme’, ‘karikatuur’, knecht’ en ‘slavernij’ zijn dan de antwoorden die naar voren komen. Alhoewel een groep van 220 te weinig is om namens alle Surinamers en Antillianen te spreken, is de trend - en de verschillen met Nederlanders zonder buitenlandse roots - wel opvallend. Bijna driekwart van deze groep vindt dan ook dat Zwarte Piet wél een ander uiterlijk zou moeten krijgen.

Voor het afschaffen van het hele Sinterklaasfeest, zoals de voorzitter van de VN-onderzoekscommissie suggereerde, is geen enkel draagvlak te vinden onder de deelnemers aan het onderzoek. 99 Procent is hier tegen. Gijs Rademaker, presentator van het EenVandaag Opiniepanel: ‘Veel deelnemers zeggen over de VN en over het protest tegen Zwarte Piet: ‘het is HUN associatie die verkeerd is, díe moeten ze maar aanpassen. We willen deze traditie, dit kinderfeest, behouden zoals hij is.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.