Nederland moet stoppen met het Sinterklaasfeest omdat Zwarte Piet een terugkeer is van de slavernij. Dat zegt Prof. Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties en hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet. “De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet  inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen.”, aldus de Jamaicaanse Shepherd.

Afgelopen zaterdag bleek dat de Verenigde Naties onderzoek doen naar Zwarte Piet naar aanleiding van binnengekomen klachten dat het fenomeen racistisch zou zijn. De voorzitter van de VN werkgroep die zich over Zwarte Piet buigt (Working Group of Experts on People of African Descent) geeft aan dat ze als lid van de werkgroep weliswaar verplicht is nog nader onderzoek te doen, maar haar mening als gekleurd persoon al klaar te hebben.

Beledigend

“Als zwart persoon zeg ik, als ik in Nederland zou wonen, zou ik me er tegen verzetten”. Mijn persoonlijke mening is, dat dit in de 21ste eeuw niet zou mogen gebeuren. Het is beledigend, wij gaan ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle blanke mensen eruit zien of dat is hoe alle blanke mensen eruit zien. Wij doen dat niet, wij doen dat niet!” aldus Verene Shepherd. Luister het interview rechtsboven deze pagina.

Rutte

De voorzitter van de werkgroep roept premier Rutte op om een eind te maken aan het sinterklaasfeest. “De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep dat deze gewoonte in stand houdt.”

Afschaffen

De werkgroep bezoekt binnenkort Nederland om zelf het sinterklaasfeest mee te maken. Wat Shepherd betreft is het ook meteen de laatste keer dat het feest gevierd wordt. “Wat is er mis met  1 Santa Claus, waarom twee Santa Clauses?”. 

Is Zwarte Piet racistisch of niet? De Verenigde Naties doet er inmiddels onderzoek naar, en in Nederland is de discussie volop losgebarsten. Het EenVandaag Opiniepanel doet onderzoek: vindt u dat het uiterlijk van Zwarte Piet aan verandering toe is of juist niet? Vind je het protest terecht? Meedoen kan hier.

In de uitzending vanavond onder meer VN-deskundige Dick Leurdijk: wat is de mogelijke impact van het onderzoek van de Verenigde Naties en hoe serieus is deze internationale ontwikkeling?

Lees hier de brief van de VN over Zwarte Piet

update
clock 22-10-2013 13:41

Verene Shepherd wil kwestie in Algemene Vergadering van de VN

De werkgroep die nu bezig is met het onderzoeken van Zwarte Piet, komt uiteindelijk tot een rapport dat september volgend jaar naar de Mensenrechtenraad van de VN wordt gestuurd. 'We hopen dat het vervolgens wordt behandeld in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. We weten nog niet of dat gaat gebeuren, maar dat verzoek dienen wij in ieder geval in. De VN kan Nederland dan verzoeken om actie te ondernemen.'

update
clock 22-10-2013 16:37

Kamerdelegatie wil debat met onderzoekster Verene Shepherd

Een Tweede Kamerdelegatie die op bezoek is bij de Verenigde Naties in New York wil een gesprek met de Jamaicaanse VN-functionaris Verene Shepherd. Dat meldt de NOS. Zo wil CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg opheldering over het standpunt van Shepherd, en haar uitleggen wat het Nederlandse Sinterklaasfeest inhoudt. Intussen stelt PVV-leider Geert Wilders op Twitter voor het einde van de Verenigde Naties.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.