De 'Pietitie' is een ongekend succes: gisteren besloten Bas en Kevin een Facebookgroep te openen naar aanleiding van de opmerkingen van mensenrechtenonderzoeker Verene Shepherd, die een einde wil aan het Sinterklaasfeest. Resultaat: het aantal 'likes' haalt de miljoen en er is massale media-aandacht. 'We zijn nog aan het denken wat we met alle ondertekeningen gaan doen.' 

Ondertussen is er ook een twitteraccount en een website gelanceerd voor de Pietitie. Naast massale aandacht op sociale media, worden de oprichters van de Pietitie ook bedolven onder landelijke media. 'Radio 1, NOS, BN de Stem, Q-music, RTL en HP de Tijd, zoveel aandacht hadden we nooit verwacht, bizar'. 

Het debat over Sinterklaas en Zwarte piet leidde tot een hoogtepunt na de uitspraken van VN-onderzoeker Verene Shepherd tegen EenVandaag. Shepherd is hoofd van de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar Zwarte Piet. "De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een stap terug is naar de slavernij en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen". "Als ik, als zwart persoon, in Nederland zou wonen, zou ik bezwaar hebben." 

Beluister rechtsboven het interview met de oprichters van de Pietitie terug. 

Gisteren maakte EenVandaag de volgende reportage over het onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.