Twee op de drie mensen willen Zware Piet zwart houden. Dat bleek uit onderzoek van EenVandaag, dat eerder vandaag werd gepubliceerd. De afgelopen jaren wilden steeds minder mensen vasthouden aan de traditionele Zwarte Piet, maar die trend stopt dit jaar. Waarom blijven ‘we’ zo star over het uiterlijk van Zwarte Piet? 

Een eerste veelgenoemde reden waarom mensen niet willen dat Zwarte Piet verdwijnt, is de felheid waarmee anti-Zwarte Piet-demonstranten hun gelijk proberen te halen. Deze mensen hebben het gevoel dat de acties ieder jaar fanatieker en brutaler worden. "De groep die ertegen protesteert, diskwalificeert zich door zijn agressieve aanpak. Ik ben er helemaal klaar mee", aldus een onbewogen ondervraagde.

LEES OOK

Zelfs mensen die best snappen waar de onvrede vandaan komt, zijn halsstarriger geworden: "Het is goed dat er aandacht wordt besteed aan het slavernijverleden. Een dialoog of een discussie vind ik om deze reden goed. Maar de manier waarop dit gebeurt, vind ik echt te ver gaan."

Kinderen de dupe van acties

In het verlengde daarvan vinden ondervraagden het zeer kwalijk dat kinderen getuige moeten zijn van het gedoe rond het Sinterklaasfeest. Vooral tijdens de intocht vinden mensen acties van demonstranten een ’no go’. Zelfs een vreedzaam en geweldloos protest is voor verreweg de meeste mensen (67 procent) onacceptabel. Een panellid schrijft daarover: "Ik vind het acceptabel als Piet langzaam verkleurt op verzoek van mensen die zich eraan storen. Maar door het chanteren met discriminatieklachten en te terroriseren met betogingen op plaatsen waar kleine kinderen zijn, ben ik nu tegen elke verandering aan Zwarte Piet."

LEES OOK

Demonstranten zetten, volgens mensen die Zwarte Piet zwart willen houden, vooral kwaad bloed bij ouders met hun acties: "Ouders zullen altijd tot tegenacties geneigd blijven om hun kleine kinderen tegen oproer en nare indrukken te beschermen", aldus een ondervraagde. De discussie gaat voor behoudende mensen ook niet meer over de vraag of Zwarte Piet een racistisch fenomeen is, "maar om activistische groeperingen die hun eigen gelijk willen halen, over de rug van kinderen." 

Straffen blokkeerfriezen te zwaar

Wat ook tot veel onbegrip leidt, is de berechting van de zogeheten ‘blokkeerfriezen’. 34 Friezen die vorig jaar anti-Zwarte Piet-demonstranten tegenhielden op de A7 zijn veroordeeld tot taakstraffen van 80 tot 240 uur. Jenny Douwes kreeg de maximale taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. 

Een meerderheid (63 procent) vindt die straffen te zwaar. Een groot deel (42 procent) vindt zelfs dat ze helemaal geen straf moesten krijgen. "Schandalig dat mensen die opkomen voor deze traditie taakstraffen krijgen en dat de burgemeester van de stad waar nu de intocht is er niet eens bij durft te zijn vanwege bedreigingen."

Discussie wordt traditie binnen traditie

Kortom, de Zwarte Pieten-discussie gaat volgens tegenstanders niet meer over de vraag of Zwarte Piet racistisch is of niet. De hakken blijven vooral in het zand door de gepercipieerde brutaliteit in de acties van demonstranten, die volgens ondervraagden met de jaren toeneemt. De verschuivende kern van de jaarlijks terugkerende discussie, inmiddels een traditie binnen een traditie, is slecht nieuws voor lezers die hopen dat hij dit jaar voor het laatst gevoerd wordt. De, in de ogen van tegenstanders, toenemende brutaliteit van demonstranten zal weer een weinig milde reactie uitlokken. Hierdoor lijkt verdere escalatie van het debat aannemelijker dan een compromis.

over dit onderzoek
clock 16-11-2018 17:19

Aan het onderzoek deden 40.315 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 12 tot en met 16 november 2018. De uitslag van het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. 

Aan het onderzoek deden ook 786 Nederlanders mee van Surinaamse of Antilliaanse afkomst. De resultaten van deze groep zijn gewogen op leeftijd en geslacht. Daarvoor zijn CBS-cijfers gebruikt over Nederlanders met een Antilliaanse en Surinaamse achtergrond (eerste en tweede generatie).

Lees hier het hele rapport

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.