De controverse rondom Zwarte Piet zorgt ook vandaag in het land voor verhitte debatten. In sommige steden moest zelfs de ME worden in gezet om voor en tegenstanders uit elkaar te houden. Henri Beunders, hoogleraar ontwikkeling in de publieke opinie, vindt dat er snel een oplossing moet komen. Als we zo doorgaan dan dreigen er Amerikaanse toestanden, zegt hij. “Republikeinen en Democraten zijn ook gepolariseerd. Mensen kunnen dan niet meer nader tot elkaar komen . Het worden de 'witten en de zwarten'. Ook vergelijkbaar met Apartheid in Zuid Afrika.”

Beunders vraagt zich af hoe het toch komt dat het zo moeilijk is om de verschillen te overbruggen. Hij gaat er vanuit dat de ingenomen standpunten mensen identiteit verschaffen. Het geeft hen een doel in het leven. “De mensen die waarde hechten aan Zwarte Piet vinden dat hen een stuk Nederlandse waarde wordt afgenomen.”  Verder vindt Beunders dat de emancipatie van het gevoel ook een belangrijke verklaring vormt. “Iedereen zegt: ik ben emotioneel dus het is waar, ik ben evenveel waard als jij, ik heb evenveel recht om zin door te drijven dan jij. Dat betekent dat er niet meer gediscussieerd hoeft te worden want over emoties kun je niet praten.”

LEES OOK

Nederland is klaar met dit gezeik

Kevin Panen is mede initiatiefnemer van de Demonstratie VOOR Zwarte Piet Nationale Intocht Zaandam. Hij wil vandaag laten zien dat demonstreren ook zonder 'geschreeuw en gezeik' kan. De groep staat daarom ook niet aan de route van de kinderen. Hij vindt ook dat er een oplossing moet komen. “Ik ben in gesprek geweest met Kick Out Zwarte Piet beweging, en ik wil graag de media en politiek bereiken. Ik ben bereid en ik hoop dat alle partijen dat zijn om in december drie weken lang vast te zitten in een hotelkamer en gesprekken te voeren hoe we dit gaan voortzetten. We moeten dit eens en voor altijd oplossen. Nederland is echt klaar met dit gezeik. Maar de andere partij moet dan ook willen meewerken.”  Panen vindt dat je je beledigd mag voelen door het fenomeen Zwarte Piet. Discriminatie is niet goed.  “Maar je kan niet tegen 12 miljoen mensen zeggen: Zwarte Piet mag er niet meer in. Dan doen ze het zelfde."

Segregatie neemt toe

Beunders denkt dat het uiteindelijk goedkomt, maar alleen als de partijen rondom de tafel gaan zitten. ”Uiteindelijk zal het gaan, net zoals met de vegaburger en plofkip. De meeste mensen zeggen 'laat maar zitten'. We hebben geen zin in deze ellende." Toch ziet Beunders daarbij wel een groot gevaar. Mensen voelen dan toch dat hen een verandering is opgedrongen. Ze zijn meegaand geweest en hebben toegegeven. "Mensen worden toch boos, ze zeggen: in het stemhokje zal ik wel laten weten wat ik ervan vind.” En ondertussen neemt dan de segregatie in grote steden dan toe, denkt Beunders. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.