Onder de zwaarst denkbare beveiliging leven. Een aanslag op de redactie, met een antitankwapen of een busje die de pui inrijdt. Dreigementen op straat en in je mailbox. Zo zijn journalisten dit jaar bedreigd en belemmerd in hun werk.

Criminelen zetten een prijs op het hoofd van misdaadjournalisten Paul Vugts en John van den Heuvel. Journalist Vugts kan inmiddels weer zonder persoonsbeveiliging door het leven, voor John van den Heuvel geldt dit niet. Hij wordt nog altijd bewaakt door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

Slechtst denkbare signaal aan het criminele milieu

De dreigementen zijn zo serieus dat hij van burgemeester Halsema van Amsterdam niet meer de studio van RTL Boulevard in mag. Van den Heuvel laat het Parool weten teleurgesteld te zijn. "Ik begrijp dat dit de consequentie kan zijn als er bepaalde dreiging is, maar ik vind dit het slechtst denkbare signaal aan het criminele milieu", zegt Van den Heuvel. "Dit is precies wat criminelen beogen."

Journalist Paul Vugts schreef een indringend stuk over zijn periode in de zwaarst denkbare beveiliging. "Mijn liquidatie was aanstaande", schreef hij hierin.

Beschieting met antitankwapen

In de late avond van donderdag 21 juni wordt een pand aan de Teleportboulevard in Amsterdam onder vuur genomen met een antitankwapen. Er raakt niemand gewond. In het pand huist ook de redactie van Panorama dat veel over de georganiseerde misdaad schrijft.

De drie verdachten die worden opgepakt, zijn allemaal gelieerd aan de motorclub Caloh Wagoh Main Triad. "Gelet op de publicaties van dit tijdschrift over de georganiseerde misdaad en in het licht van eerdere bedreiging van misdaadjournalisten gaan politie en OM er vanuit dat de beschieting gericht was op de Panorama", zei de officier van justitie tijdens de zitting. Het Openbaar Ministerie noemt de beschieting een 'aanslag op de persvrijheid'.

Lees ook

Aanslag met Volkswagen Caddy

Slechts een paar dagen na de beschieting van de redactie van Panorama, eind juni 2018, wordt een aanslag gepleegd op het pand van De Telegraaf. Rond 04.00 uur 's nachts rijdt een busje met hoge snelheid twee keer tegen de glazen pui van het gebouw. De witte Volkswagen Caddy vat vlam, de bestuurder vlucht.

Tot op heden is er nog niemand gearresteerd. Hoofdredacteur Paul Jansen in zijn krant: "We weten niet uit welke hoek dit komt. Het is duidelijk dat we niet overal vrienden hebben. We zullen moet afwachten wat het onderzoek van de politie uitwijst, maar we gaan door met ons werk. We laten ons niet intimideren."

Geïntimideerd op straat

Tijdens een interview over overlast van hangjongeren in Zoetermeer worden een WNL-verslaggever en de geïnterviewde Hilbrand Nawijn op straat bedreigd. "Ze onderbraken het interview en riepen naar ons dat we moesten 'opkankeren' met onze camera", zegt verslaggever Karreman. Pas nadat de politie wordt ingeschakeld kan het interview worden afgerond.

Mailbox vol haat

In november maakt Trouw bekend dat hun columniste Seade Nourhussen stopt met haar columns. De niet aflatende stroom hatelijke reacties bracht haar daar toe. "De extreme, negatieve en soms racistische reacties op haar columns beperken volgens haar de ruimte om het debat op een volwassen en verdiepende manier te voeren", zegt de hoofdredactie. Daags na haar vertrek laat ze via One World, waar ze hoofdredacteur is, weten dat de reacties niet de enige reden zijn.

Een andere zin die de columniste had toegevoegd, was weggelaten. "Ook voelde Nourhussen te weinig bewustzijn vanuit de redactie van Trouw voor haar kwetsbare positie als zwarte, vrouwelijke opiniemaker." Dit deel was voor mij essentieel om te laten zien wat er structureel misging", zo schrijft Nourhussen via de website van One World. Haar collega, NRC-columnist Clarice Gargard, heeft aangifte gedaan vanwege bedreiging naar aanleiding van haar live registratie van een anti-zwarte Piet protest via Facebook. Ze kreeg ruim 7600 racistische dreigementen en scheldpartijen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.