Geen zakjes snoep tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Haag dit jaar. Na een brief van Kick Out Zwarte Piet besloot een aantal sponsoren zich terug te trekken uit de intocht.

Organisator van de intocht in Den Haag, Peter Boelhouwer, zucht. "Ik wist niet dat deze brief gestuurd werd. We proberen een positief feest te organiseren, dit jaar met roetveegpieten en Zwarte Pieten. Vanaf volgend jaar met alleen roetveegpieten. Sommige sponsoren hebben de brief als intimiderend ervaren, ik begrijp wel dat ze zich nu terugtrekken. Ook een aantal vrijwilligers is afgehaakt. Niemand zit te wachten op dit soort negativiteit."

Kick Out Zwarte Piet

Sponsoren van de Sinterklaasintocht in Den Haag kregen vorige week een brief van het actiecomité Kick Out Zwarte Piet. Daarin stond:

'We hoopten dat u niet zou willen dat uw geld gebruikt wordt voor het kopen van de zwarte schmink en de kroespruiken waarmee mensen van kleur belachelijk worden gemaakt. (...) Is het geen tijd dat uw organisatie ook afstand neemt van deze racistische karikatuur? We zullen binnenkort actie gaan voeren tegen Zwarte Piet in de Haagse intocht. Daarbij zullen we speciale aandacht schenken aan de sponsoren van het feest in deze achterhaalde vorm.'

Lees ook

Een aantal sponsoren besloot zich na deze brief terug te trekken, tot verdriet van organisator Boelhouwer. "Het is heel moeilijk om voor een kinderfeest sponsoren te vinden, om het betaalbaar te houden. Er zijn bijvoorbeeld terecht strenge eisen qua veiligheid. Nu is er een financieel gat ontstaan en moet ik heel scherp gaan kijken wat we nog kunnen doen. Ik ga liever in gesprek met Kick Out Zwarte Piet."

Organisator Peter Boelhouwer over de sponsoren die zich terugtrekken.

Namen en shamen

Historicus Han van der Horst vindt deze vorm van actievoeren geen goede ontwikkeling. Het namen en shamen van bedrijven ziet hij als 'gevaarlijk effectief'. "Het nadeel van deze actievorm is dat die zich ook tegen je kan keren. Het is nu wachten tot de voorstanders van Zwarte Piet in de pen klimmen, om op hun beurt sponsoren aan te schrijven met de eis om Zwarte Piet zwart te houden. Zo ontstaat er rond sponsoring een sfeer van intimidatie en dat moeten we niet willen", zegt Van der Horst.

"Je gaat tradities van een ander tegen het licht houden op grond van jouw referentiekader om vervolgens verandering te eisen, omdat je anders ongelukkig wordt. Zo worden tradities en gewoonten gedefinieerd als overlast. Vraag dat maar aan een Turkse bruiloftsgast die het waagt de claxon aan te raken. Daar is nooit een drama van gemaakt, maar nu wel."

'We wilden niemand bang maken'

Kick Out Zwarte Piet laat weten dat de actie helemaal niet intimiderend was bedoeld. "Het is jammer dat de brief door sommigen zo is ervaren", zegt woordvoerder Mariam El Maslouhi. "We wilden de sponsoren vragen of het klopt dat ze de intocht nog financieel ondersteunen en hoe ze daar tegenover staan, maar we wilden niemand bang maken. Ons doel was de dialoog aan gaan en een emanciperend gesprek te voeren."

Mariam El Maslouhi, woordvoerder van Kick Out Zwarte Piet: "Ik hoop dat door terugtrekken van sponsoren bij de organisatie een belletje gaat rinkelen."

Mark Giling van het Sint en Pietengilde heeft geen goed woord over voor de actie van Kick Out Zwarte Piet. "Dit is drammen om je zin te krijgen. Als Zwarte Piet racistisch was geweest, was de figuur al lang verboden. Dat is dus niet het geval. Het is schandalig dat ze proberen hun zin door te drijven. Ik ben niet tegen verandering van Zwarte Piet, tradities veranderen. Maar dat moet vanuit de bevolking zelf komen, niet vanuit bestuurders of actiegroepen."

Bekijk hier de tv-reportage.