Bij de intocht van Sinterklaas zijn op verschillende plaatsen demonstraties tegen Zwarte Piet ruw verstoord. Mensen die een stil protest hielden werden bekogeld met eieren en uitgemaakt voor ‘hoer van de zwarten’. Toch lijkt er voorzichtig voortgang in het felle debat te komen.

De mensen die met eieren gooiden behoren waarschijnlijk tot extreem-rechtse groeperingen die zich fel verzetten tegen veranderingen in het uiterlijk van Zwarte Piet. Zo waren er ook mensen die de hitlergroet gaven bij de intocht van Sinterklaas.

Demonstranten met eieren bekogeld

Op sociale media wordt met afschuw gereageerd op heftige beelden uit een reportage van VICE Nederland. Adjunct-hoofdredacteur Ewout Lowie reisde een dag mee met demonstranten van Kick Out Zwarte Piet. In de reportage is te zien hoe de demonstranten geïntimideerd, bespot en uitgescholden worden.

Maar niet alleen op de heftige reacties van voorstanders van Zwarte Piet wordt kritisch gereageerd. Ook de premier Mark Rutte moet het ontgelden. Hij heeft vorige week namelijk gezegd dat "de samenleving het zelf op moet lossen." Volgens columniste Sheila Sitalsing kan je dan ook verwachten dat ‘de bekogelaars zich gesterkt voelen’ om het conflict met eieren uit te vechten.

‘Iedereen heeft het recht om te demonstreren’

Maandag sprak Mark Rutte zich alsnog verder uit over de hoog opgelopen discussie over Zwarte Piet. "Ik vind dat iedereen het recht heeft om te demonstreren. Dat kun je niet door asociale mensen laten belemmeren." Volgens de premier kan het Sinterklaasfeest wel gewoon doorgaan. "Je zag in Zaandam dat het ook goed kon gaan. Dat was een fantastische intocht. Maar op een paar plekken is het wel mis gegaan. Daar stond een aantal hooligans klaar om de boel te verstoren."

Hoewel er door zowel voor- als tegenstanderd fel wordt gereageerd, lijkt langzaamaan beweging te komen in het debat. "Je ziet dat Zwarte Piet langzaam veranderd", zegt Mark Rutte. "De steun voor verandering in Nederland neemt toe."

Lees ook:

Voor- en tegenstanders ontmoeten elkaar

Dat het debat niet altijd zo verhit gevoerd wordt, blijkt ook uit een ontmoeting van afgelopen donderdag tussen het gezicht van Kick Out Zwarte Piet, Jerry Afriye, en prominente voorstanders van Zwarte Piet in de huidige vorm. "Die avond verliep goed. De sfeer was ontspannen", zegt Seye Herke Brinkman, een felle tegenstander van Kick Out Zwarte Piet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.