Tweederde (66 procent) vindt het niet acceptabel dat er dit jaar alleen roetveegpieten te zien zijn bij de landelijke intocht van Sinterklaas. Dat blijkt uit het jaarlijkse Zwarte Piet-onderzoek van EenVandaag. 31 procent staat wel achter deze keus.

Volgens tegenstanders is de figuur van Zwarte Piet niet racistisch bedoeld. Daarom hoort hij er volgens de traditie gewoon bij te zijn. Met de keuze voor alleen roetveegpieten is er volgens hen te veel aangepast aan een kleine groep die Zwarte Piet wel een racistisch fenomeen vindt.

Steun voor aanpassen Zwarte Piet groeit niet meer

EenVandaag peilt al sinds 2013 jaarlijks of de traditionele Zwarte Piet aangepast moet worden of niet. Tot 2017 nam de steun voor verandering ieder jaar een beetje toe. Vorig jaar stagneerde die voor het eerst, en ook dit jaar zit er geen beweging meer in.

Lees ook

Nu wil 26 procent het liefst dat het uiterlijk van Zwarte Piet wordt aangepast en is 71 procent hier tegen. Vorig jaar was dat respectievelijk 28 en 68 procent. De hardheid van de protesten aan beide kanten maakt dat vrijwel iedereen bij zijn standpunt blijft.

Grafiek gemaakt met Flourish*

Surinaamse en Antilliaanse deelnemers wel blij met roetveegpieten

Aan het onderzoek deden ruim 4000 mensen met een Surinaamse of Antilliaanse migratieachtergrond mee. Van hen vindt een meerderheid de keuze voor uitsluitend roetveegpieten bij het Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht wel acceptabel.

Van de ondervraagde Surinaamse Nederlanders staat 64 procent hier achter, bij de Antilliaanse is dat 55 procent.

Grafiek gemaakt met Flourish*

Surinaamse ondervraagden willen piet vaker aanpassen dan Antilliaanse

In beide groepen zouden de meeste ondervraagden het liefst een aanpassing van het uiterlijk van de traditionele pieten zien. Van de mensen met een Surinaamse migratieachtergrond is dat 69 procent, met een Antilliaanse achtergrond gaat het om 58 procent. Vaak hebben zij zelf discriminerend gedrag meegemaakt. En ze zeggen er vaak bij dat je misschien zwart wordt van door de schoorsteen gaan, maar dat dat niet de oorringen, rode lippen en kroeshaar verklaart. Het gaat volgens velen over racisme, ook al is het misschien niet zo bedoeld.

Toch zijn ook groepen die vinden dat de pieten wel zwart mogen blijven: drie van de tien Surinaamse ondervraagden (30 procent) en vier van de tien Antilliaanse (40 procent) kiezen hiervoor. Op de Antillen lijken zwarte pieten veel minder een probleem, want 'dat hoort nu eenmaal bij de traditie'.

Op Curaçao is Piet ook zwart, geen discussie over. Hoe zwarter hoe mooier.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek over Zwarte Piet

Lastig om in het openbaar te zeggen wat je écht denkt

Veel deelnemers aan het onderzoek vinden het moeilijk om in het openbaar hun mening te geven over Zwarte Piet. Dit geldt zowel voor uitgesproken voorstanders als uitgesproken tegenstanders.

Van alle ondervraagden heeft 42 procent het gevoel dat ze beter niet kunnen zeggen wat ze echt denken. Van de mensen met een Surinaamse en Antilliaanse migratieachtergrond heeft respectievelijk 56 procent en 53 procent dit gevoel.

Grafiek gemaakt met Flourish*

Ondanks tegenstellingen: Sinterklaasfeest moet blijven

Ondanks de scherpe tegenstellingen over het uiterlijk van de pieten zijn de ondervraagden het over één ding opvallend eens: het Sinterklaasfeest moet altijd blijven bestaan in Nederland. 85 procent van alle deelnemers is hier groot voorstander van.

Ook een meerderheid van de Surinaamse (68 procent) en Antilliaanse Nederlanders (77 procent) wil het Sinterklaasfeest graag behouden. Een groot deel wil dat het liefst met aanpassingen aan de zwarte pieten, zodat het volgens hen weer 'een feest van alle Nederlanders' is.

Panelleden over Zwarte Piet.

Lees ook

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 7 tot 14 november 2019. Aan het onderzoek deden in totaal 75.920 mensen mee. De groep deelnemers bestaat deels uit leden van het EenVandaag Opiniepanel en deels uit eenmalige externe deelnemers. De uitslagen van alle deelnemers zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 65.000 leden.
Aan het onderzoek deden ook 2949 mensen met een Surinaamse migratieachtergrond en 1211 mensen met een Antilliaanse migratieachtergrond mee. Hun resultaten zijn gecorrigeerd met CBS-cijfers voor geslacht en leeftijd.