Met lede ogen zien de blokkeerfriezen aan hoe het uiterlijk van Zwarte Piet verandert. Seye Herke Brinkman hoopt dat politici meer stelling nemen in het debat zodat de protesten volgend jaar niet uit de hand lopen. "Nu laten ze het over aan de burgers."

In de werkplaats van timmerman Seye Herke Brinkman hangt een grote foto van de blokkade bij Dokkum. "Dit is een aandenken voor het leven. Hier hoef je je niet voor te schamen." Brinkman is een van de drijvende krachten achter de groep die bij de landelijke intocht van Sinterklaas in 2017 de snelweg bij Dokkum blokkeerde om te voorkomen dat demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet Dokkum konden bereiken.

Spandoek blokkeerfriezen
Bron: EenVandaag

Trots op blokkade

De actie heeft de groep actievoerders de geuzennaam 'blokkeerfriezen' opgeleverd met een heuse vermelding in de Van Dale. Daarbij is het woord 'blokkeerfries' uitgeroepen tot woord van het jaar. Ondanks de taakstraf die een aantal van de actievoerders heeft gekregen zijn de blokkeerfriezen nog steeds trots op de blokkade op 18 november 2017. "Wij hebben het gedaan. Hier ben ik trots op."

Lees ook

Aanpassing van Zwarte Piet

Toch kijkt Brinkman met gemengde gevoelens terug op het afgelopen jaar. "We zijn geen steek dichterbij elkaar gekomen. Zwarte piet is al ontdaan van zijn oorbellen en rode lippen maar het is nooit genoeg voor de tegenstanders van Zwarte Piet." Brinkman vindt dat hij al genoeg heeft toegegeven.

De timmerman heeft er dan ook voor gekozen om zijn kinderen dit jaar niet naar het Sinterklaasjournaal te laten kijken. "Er was maar één echte Zwarte Piet bij: de rest van de acteurs konden mijn kinderen van andere televisieprogramma's herkennen."

Johannes Sipma
Bron: EenVandaag
Johannes Sipma, blokkeerfries

Onze traditie wordt nu keihard afgebroken en dat is niet wat ik wil.

'Tot hier en niet verder'

Blokkeerfries Johannes Sipma sloot zich aan bij de blokkeerfriezen omdat hij de traditie in ere wil houden. "Er zijn zo veel dingen die verkeerd gaan in Nederland in mijn ogen. Hier wordt nu een punt gemaakt van: Bam, tot hier en niet verder.'"

Tot groot ongenoegen ziet ook Sipma het uiterlijk van Zwarte Piet langzaam veranderen. "Onze traditie wordt nu keihard afgebroken en dat is niet wat ik wil." Dat er zwarte kindjes worden gepest met Zwarte Piet vindt Sipma onacceptabel maar de aanpassing van Zwarte Piet ziet hij niet als oplossing van dat probleem. "Pesten wordt sowieso niet getolereerd neem ik aan. En dat vind ik sowieso een punt dat meer onder de aandacht gebracht moet worden."

Lees ook

Climax

"Iedereen is er nu klaar mee maar volgend jaar september begint het geëtter weer." Volgens Brinkman moeten politici meer stelling nemen in het debat. "Nu laten ze het over aan de burgers." Hij is bang dat het daardoor volgend jaar helemaal uit de hand loopt: "Ik voorspel je volgend jaar valt de eerste dode."