Misdaadjournalist John van den Heuvel wordt zo ernstig bedreigd, dat hij niet meer welkom is in de studio van RTL Boulevard. Hij is niet de enige journalist die het zwaar heeft. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de journalisten wel eens geïntimideerd wordt.

Dat John van den Heuvel niet meer in de studio van RTL Boulevard mag komen, is besloten door de Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie (OM). Wat daarvoor precies de reden is, willen de betrokkenen om veiligheidsredenen niet zeggen.

'Ik ben het er niet mee eens'

John van den Heuvel is het er in ieder geval niet mee eens, zei hij dinsdagochtend op Radio 538. “Het is een beetje achter mijn rug om gegaan. Ik begrijp wel dat er een zekere dreiging is. De studio van RTL Boulevard ligt midden in het centrum van Amsterdam, dus het kost wel wat om dat te beveiligen. Maar als je dan zegt ‘kom naar niet meer’, dan geef je een verkeerd signaal’”, zegt de misdaadjournalist in het radioprogramma Evers Staat Op.

Voor de journalist is het vooral frustrerend dat hij niet weet uit welke hoek de bedreigingen komen. Vorig jaar deed Van den Heuvel aangifte van bedreiging door motorclub No Surrender. Maar inmiddels zouden de bedreigingen niet meer van leden van die motorclub komen.

Meer journalisten hebben met dreiging te maken

John van den Heuvel is niet de enige journalist die met dreiging te maken heeft gekregen. Eerder dit jaar werd midden in de nacht een aanslag gepleegd op het gebouw van de Telegraaf, en het kantoor van Panorama werd beschoten met een raketwerper. Misschien is het meest bekende voorbeeld wel Tarik Z., die met een alarmpistool het gebouw van de NOS binnenliep en zendtijd eiste om een boodschap te verkondigen op de nationale televisie.

Uit onderzoek bleek vorig jaar dat de meerderheid van de journalisten (61 procent) zegt wel eens geïntimideerd zegt te worden bij het uitoefenen van hun beroep. De onderzoekster Marjolein Odekerken geeft toe dat journalisten van oudsher worden bedreigd. Maar ze signaleert wel een verharding. “De bedreigingen worden doelgericht ingezet om iemand om het leven te brengen. Dat is een nieuwe ontwikkeling.” Volgens de onderzoekster worden de bedreigingen harder, mede omdat berichtgeving commerciëler en gejaagder is geworden, waardoor journalisten minder zorgvuldig hun werk kunnen doen. 

‘Een klap in het gezicht van de journalistiek’

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maakt zich zorgen over de bedreiging van John van den Heuvel. De Vereniging noemt het “een klap in het gezicht van de Nederlandse journalistiek” dat hij niet meer in de studio van RTL Boulevard mag komen. NVJ-secretaris Thomas Bruning vindt dat de veiligheid van een journalist boven alles gaat. “Maar het is heel dramatisch dat dit in Nederland nodig is.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.