Vooral in grote steden is het lerarentekort een groot probleem. Vanaf komend schooljaar start een experiment: ook onbevoegden mogen voor de klas. Niet iedereen vindt dit een goed idee.

In het experiment, dat plaats zal vinden op scholen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Almere, staan professionals zonder lesbevoegdheid een dagdeel per week voor de klas. Dan kan het dus zijn dat je muziekles krijgt van een zangeres of computerles van een ict-expert.

Passend voor de kinderen

Ook bij de Amsterdamse onderwijsorganisatie Innoord merken ze de gevolgen van het lerarentekort: "Onze scholen hebben het afgelopen jaar kinderen naar huis moeten sturen, of moeten verdelen over andere klassen. Daardoor stonden de continuïteit en kwaliteit onder druk", vertelt bestuurder Mirjam Leinders.

Een professional van buiten, die aan aantal uur per week lesgeeft, vindt zij een goede, tijdelijke maatregel. "We moeten ervoor zorgen dat ook op de vijfde dag van de week een mooi, rijk en betekenisvol aanbod is dat passend is voor de kinderen."

Niet voor iedereen

Overigens mag niet iedereen zomaar voor de klas staan, ook niet binnen het experiment. De professionals moeten in het bezit zijn van een VOG, een Verklaring Omtrent Gedrag. Ook mogen ze niet meer dan 22 uur per maand voor de klas staan.

Daarnaast mogen geen vakken geven uit het kerncurriculum, zoals taal en rekenen, en de medezeggenschapsraad moet toestemming geven.

Lees ook

Vliegen met piloot die niet is opgeleid

Ondanks deze voorwaarden is niet iedereen voorstander van onbevoegden voor de klas. Jelmer Evers van de AOb, de Algemene Onderwijsbond, vindt dat alleen bevoegden voor de klas mogen staan. "Ik ga ook niet in een vliegtuig zitten met een piloot die niet is opgeleid. Dus ik wil niet dat kinderen les krijgen van iemand die geen lesbevoegdheid heeft."

Leinders benadrukt daarop dat het een tijdelijke maatregel is. "Het is echt een noodoplossing. Natuurlijk ben ik ook voorstander van vijf dagen per week les van een bevoegd docent, maar die zijn er op dit moment gewoon niet genoeg."

25 schoolbesturen doen mee

Ondanks dat dit geen structurele oplossing is, verwacht Evers dat dat het wel gaat worden. "Als dit een onderdeel is van het noodplan, verwachten we ook meer structurele veranderingen. Een plan dat het lerarentekort écht oplost. Dat is er nu niet."

Schoolbesturen die aan dit experiment mee willen doen, moesten dat voor 1 juni melden bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In totaal meldden 25 schoolbesturen dat ze mee willen werken. Na 4 jaar wordt dit experiment geëvalueerd.

Bekijk hier de reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.