Minister Slob van Onderwijs bezocht tijdens de onderwijsstaking het Vierbeek College in Oosterbeek. Docent Rachel Spreeuwers is blij met deze aandacht. "Het was een heel goed en constructief gesprek."

Rachel werkt al 15 jaar in het speciaal onderwijs, maar bezoek van de minister van Onderwijs kreeg ze niet eerder. "Het is heel fijn dat hij de moeite heeft genomen om naar ons toe te komen en om te horen wat er bij ons leeft. We hebben in het gesprek goed kunnen aangeven waar onze zorgen liggen."

Extra handen in de klas

Eén van die zorgen is de werkdruk en de behoefte aan extra handen in de klas. "Als het een leerling teveel wordt en de klas uitloopt omdat hij of zij even moet afkoelen, kan ik ervoor kiezen om er achteraan te lopen. Ik laat dan alleen wel de andere leerlingen in de klas achter wat weer voor nieuwe problemen kan zorgen. Extra handen in de klas kunnen me op dat moment helpen", legt Rachel uit.

De school in Oosterbeek heeft al een aantal 'werkdrukondersteuners', "maar het zou mooi zijn als dat er meer worden." Om meer extra handen in de klas te kunnen aantrekken, hoopt Rachel dat de minister extra geld beschikbaar stelt. "Net als de docenten heeft het ondersteunend personeel recht op meer salaris."

Lees ook

Ontheffing van leerplicht

Jongeren die op het Vierbeek College terecht komen hebben soms al zoveel problemen gehad dat ze een ontheffing van de leerplicht hebben. "Dan gaan ze soms de eerste tijd maar 10 minuten naar school. Langer houden ze niet vol. Dat vergt echt maatwerk en daar heb je handen in de klas voor nodig", zegt Rachel.

Tijdens het gesprek heeft Slob de toezegging gedaan dat als het aan hem ligt er voor de zomervakantie nog een schooldiploma komt voor de leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs.

Rachel is blij met een diploma voor haar leerlingen
Bron: eenvandaag
Rachel is blij met een diploma voor haar leerlingen

Officieel diploma

Op dit moment krijgen de jongeren geen officieel papier als ze klaar zijn met school. "Het is zo belangrijk voor de jongeren dat ze de waardering krijgen die ze verdienen. Het is heel goed voor hun eigenwaarde dat zij in mei nu ook de vlag kunnen uithangen en een diploma krijgen."

Rachel heeft het idee dat de minister onder de indruk was van zijn werkbezoek. "Hij is er zich bewust van wat er speelt en was oprecht geïnteresseerd." Ze hebben de minister uitgenodigd om nog een keer terug te komen samen met zijn collega van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Bij ons op het terrein zijn ook woongroepen waar de jongeren wonen en we kunnen elkaar nog meer versterken."

Eerder vertelde Rachel Spreeuwers bij EenVandaag waarom ze is gaan staken: "Het is belangrijk dat deze jongeren intensief begeleid worden. Daar zijn mensen voor nodig."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.