Schoolleiders zitten met de handen in het haar. Moeten zij straks scholen sluiten omdat het personeelstekort nog nijpender wordt? Leraren met coronaklachten wachten thuis op hun uitslag en zijn daardoor soms wel vier dagen uit de running.

Sinds deze week zijn alle scholen weer begonnen, maar de eerste heeft haar deuren alweer moeten sluiten. Leraren met klachten moeten thuisblijven en zich laten testen, maar dat levert penibele situaties op. Het structurele lerarentekort maakt dat scholen vrezen dat zij leerlingen naar huis moeten sturen wegens gebrek aan een onderwijzer die voor de klas kan staan. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) slaat nu alarm. Volgens voorzitter Petra van Haren maken schoolleiders zich grote zorgen 'en dan moet de griepgolf nog beginnen'.

Grote groep thuis

Boudewijn Stuijvenberg is directeur van basisschool De Kwikstaart in Uithoorn. Hij stuurde in de periode vóór corona al leerlingen naar huis omdat hij geen vervangers had voor zijn personeel. Nu maakt hij zich grote zorgen over de aanstaande griepgolf, omdat bij de geringste klachten zijn mensen thuis moeten blijven. Hij heeft zijn klassen anders ingedeeld en op papier een schema met vervangers. "Maar die moeten er ook wel echt zijn".

Het grote probleem zit hem met name in de tijd die in het testen gaat zitten. Dat weet ook de AVS, die onderzoek deed onder 600 schoolleiders. Een grote groep afwezigen zit thuis en heeft milde klachten (21 procent) of wacht op testresultaten (29 procent).

Klassen naar huis sturen

Bij verkoudheidsklachten kun je na een afspraak niet altijd al binnen 24 uur terecht. Dan duurt het vervolgens ook nog minstens een dag voordat de uitslag binnen is. Soms zitten mensen dus meerdere dagen thuis, terwijl ze geen corona hebben.

"Dat kan voor de school drie dagen geen onderwijs beteken", zegt Stuijvenberg. Hij is blij dat de meeste testen negatief uitvallen. "Maar het heeft wel een enorme impact op de school", legt hij uit.

Lees ook

'Geef leraren voorrang'

Dagelijks test hij twee of drie collega's. Dat gaat nog goed, maar het is volgens hem een kwestie van tijd voordat hij klassen naar huis moet gaan sturen. "We hebben wat ruimte qua leraren, maar we moeten hopen dat het niet te erg wordt met eventuele klachten."

Dat moet anders als het aan Petra van Haren van de AVS ligt. Ze heeft wederom een dringend verzoek gedaan aan minister Hugo de Jonge: geef leraren voorrang bij het testen. Een woordvoerder van de minister laat weten dat ze een advies van het OMT afwachten, voordat ze een beslissing nemen over het maken van onderscheid tussen groepen.

Bekijk hier de tv-reportage en Nieuwstrend over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.