Volgens onderwijsminister Arie Slob kunnen ondanks de coronacrisis de scholen weer open. "We hebben advies gekregen dat het veilig is", zegt hij. Maar dat neemt bij docenten die vanaf deze week weer voor de klas staan, de twijfels totaal niet weg.

De ontbrekende richtlijnen en de ventilatie op scholen, zorgen voor onrust bij de docenten. Ben Zwartjes van de Algemene Onderwijsbond, zelf ook docent, schrikt van de uitspraak van Slob dat het veilig zou zijn. "Ik heb mij al een aantal maanden zorgen gemaakt om de hele ventilatieproblematiek. Ik vraag me ook stellig af waar de minister dit vandaan haalt. Mijn eigen directie is nog bezig om de ventilatie te onderzoeken op school."

Hopen op voldoende frisse lucht

Minister Slob riep de scholen onlangs op om zelf de ventilatie te controleren, naar aanleiding van de berichten over verspreiding van het coronavirus in verpleeginstellingen. Maar op sommige scholen is die controle dus nog niet afgerond.

Zwartjes ging vandaag voor het eerst naar zijn school. "Ik dreef eruit. Als ik hier moet werken, in deze extreme temperaturen, op een plek waar de ramen maar zo'n 30 centimeter open kunnen, dan vraag ik mij af hoe veilig het is."

Lees ook

Ventilatiesystemen controleren

Zwartjes staat overigens wel te popelen om weer les te geven. "Daar hebben we allemaal behoefte aan en ik wil dan ook geen onrust stoken, want ik wil dolgraag", zegt hij. "Maar ik wil het wel veilig hebben voor mij en al mijn collega's. En natuurlijk ook voor de leerlingen en ouders." Zwartjes gaat nu extra vroeg naar school om de ramen en deuren open te zetten. "Ik zet alles open wat maar open kan. Onder het motto: hopelijk krijgen we zo voldoende verse lucht."

De bestuurder van de Algemene Onderwijsbond zegt dat hij ook veel ongeruste reacties van ouders heeft gekregen. "Niet alleen van ouders van mijn eigen school. Er zijn ouders bij die zich ernstig zorgen maken." Zwartjes vindt dat de ventilatiesystemen op alles scholen onderzocht moeten worden door een onafhankelijke partij. Hij vindt dat minister Slob dit moet opleggen.

Bekijk hier de tv-reportage.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.