Scholen moeten aan de slag met het verbeteren van hun ventilatiesystemen. Dit om de verspreiding van aerosolen in het klaslokaal te voorkomen. Dat zegt Philo Bluyssen, hoogleraar indoor environment van de TU Delft en autoriteit op dit gebied.

Volgens Bluyssen moet er door het coronavirus nu meer dan ooit aandacht zijn voor goede ventilatie. "De ventilatie op de meeste scholen is al niet voldoende. Er zijn wel regels van het Bouwbesluit, maar die zijn minimaal. Een raampje openzetten volstaat absoluut niet."

Verouderde systemen

Scholen in oude gebouwen hebben geregeld een verouderd ventilatiesysteem. In nieuwe schoolgebouwen is het ventilatiesysteem wel op orde, maar wordt in de winter het recirculatiesysteem aangezet waardoor de lucht niet wordt ververst, maar rondgepompt. "Dat moet je niet willen, want dan blaas je de lucht met aerosolen gewoon weer de klas in", zegt Bluyssen.

Er is veel onduidelijkheid over de rol die aerosolen spelen bij de verspreiding van corona, maar steeds meer deskundigen zien dat die aerosolen toch van invloed zijn op de verspreiding. Uit onderzoek van de TU Eindhoven blijkt dat bij een kwart van de scholen de luchtkwaliteit in de klas niet goed is.

Lees ook

Mondkapje in de klas

Bluyssen pleit voor actie nu: "Straks gaan de scholen weer open. Daarom moet je nu het ventilatiesysteem op orde hebben. De ventilatie is niet optimaal. Om verspreiding te voorkomen zouden de leerlingen eigenlijk maar een half uur in de klas kunnen zitten. Na een half uur is het klaslokaal gevuld met aerosolen. Om die verspreiding af te remmen, kun je ook denken aan mondkapjes op in de klas."

Bluyssen start in september een grootscheeps onderzoek naar ventilatie in scholen. Dit project is in samenwerking met de universiteiten van Utrecht en Rotterdam en de GGD. Ze willen hiermee onderzoeken wat de meest effectieve manier van ventilatie in scholen is. Daarbij komen alle soorten van ventilatie aan bod.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.