Illegale feestjes, volle terrassen en meer besmettingen. Waar studenten eerst grotendeels buiten schot bleven, lopen de besmettingscijfers in deze groep op.

"De kennis over de regels is er echt wel onder studenten en ook de intentie om zich eraan te houden. Maar het omzetten in gedrag is voor hen erg lastig", legt gezondheidscommunicatiewetenschapper Annemiek Linn uit. Zij doet aan de UvA internationaal onderzoek naar de impact van het coronavirus op studenten.

Sociale beleving

De verwachting is dat Rutte en De Jonge in de persconferentie vanavond vooral de studenten zullen aanspreken. De verhalen van illegale feestjes zijn er inmiddels volop en studenten lijken zich minder aan de regels te houden.

Volgens Linn komt dat door een combinatie van factoren. "Allereerst is studeren echt een sociale beleving. Je gaat samen werken, studeren een drankje doen en je gaat samen uit. Hun drang om anderen te zien is zo groot. Je wilt knuffelen, aanraken en singles willen ook weer daten. Je kunt niet een jaar geen date hebben."

'Het is niet gevaarlijk voor jullie'

Ook zien studenten het coronavirus nog steeds als een ver-van-hun-bedshow, zegt Linn. "In het begin is steeds gecommuniceerd: het is vooral gevaarlijk voor kwetsbaren en ouderen. Niet voor jullie."

"Ook nam de media-aandacht af. Er waren geen persconferenties meer, er lagen minder mensen op de ic en er kwamen versoepelingen. Dat zijn allemaal kleine cues waarvan studenten denken: het kan wel weer."

Lees ook

Persconferentie

Volgens Linn weten studenten best dat het eigenlijk niet goed is en tegen de regels, maar gaan ze toch overslag. "Ze denken: de kans is klein dat ik besmet raak en ik heb al zo lang thuis gezeten. Ik wil graag een leuke dag hebben. En dan gaan ze toch. Ook naar feestjes."

Maar hoe zorg je er dan voor dat studenten zich wél weer aan de maatregelen houden om het aantal besmettingen te verkleinen? "Meer zichtbaarheid. De persconferentie is een goede stap, want je moet niet onderschatten wat media-aandacht doet. Als je er continu mee geconfronteerd wordt, maakt dat echt verschil", legt Linn uit,

'Laat zien dat ze ook zichzelf beschermen'

Daarnaast denkt Linn dat de manier van communiceren heel belangrijk is. "Ga in hun schoenen staan. Leg ze uit waarom de maatregelen er zijn, niet dát ze er zijn. Laat zien dat ze ook zichzelf beschermen, door de verhalen van jonge en fitte mensen te vertellen die corona kregen."

Studenten moeten ook specifiek als doelgroep aangesproken worden, want er spelen hier heel andere dingen dan bij gezinnen, legt Linn uit. "Erken ook dat het zwaar voor is. En laat zien dat je meedenkt, door te kijken wat er nog wél kan."

Lees ook

'Je raakt ze in hun autonomie'

Dat laatste is een pijnpunt, omdat bijvoorbeeld introductieweken met heel veel restricties kunnen doorgaan. "Dat is levert misschien weerstand op, omdat het zo opgelegd is. Als je zegt: 'het mag niet', dan raak je studenten in hun autonomie."

Ook moet de politiek goed nadenken over waar en wanneer ze studenten aanspreken. "Ze kijken echt die persconferenties wel, maar daarna moet je geen televisiecampagnes opzetten. Spreek ze aan via Instagram of YouTube, want daar zitten ze."

info

Om 19:30 is er een extra uitzending van EenVandaag na de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Daarin het laatste nieuws, politieke reacties en duiding van experts Wim Schellekens en Marco Zannoni.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.