Gasten van de Efteling klagen dat er geen afstand wordt gehouden door andere gasten. De gemeente grijpt nog niet in. "Pas als die 5 procent gasten die zich niet gedraagt, 100 procent wordt", zegt burgemeester Hanne van Aart van de gemeente Loon op Zand.

De gemeente liet al eerder weten dat er nog niet wordt ingegrepen en dat is de burgemeester zelf dus ook niet van plan. "Afgelopen maandag was ik er nog, als gast met mijn zusje en neefjes. We hebben van al het plezier genoten", vertelt ze. "Ik zie dat 95 procent van de gasten zich gewoon gedraagt."

Ondernemer

Voor Van Aart is de instelling en de houding van de ondernemers belangrijk voor de afweging. "Ik vind echt, en dat heb ik ook bij de horeca-ondernemers hier in de gemeente aangegeven, dat je je uiterste best moet doen en moet waarschuwen."

"Tuurlijk, als mensen zich herhaaldelijk niet gedragen, wil ik dat je ze wegstuurt. Dat heb ik ook tegen de Efteling gezegd", gaat Van Aart verder. Maar de Efteling doet er in haar ogen alles aan, dat de gasten in het pretpark 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Het is dan ook geen reden om als ondernemer te verslappen, want gecontroleerd en gewaarschuwd wordt er volgens Van Aart wel degelijk. "We waarschuwen uiteraard eerder. Onze toezichthouders zijn daar ook bijna dagelijks. Er wordt echt niet met twee maten gemeten", zegt ze.

Lees ook

Eerste inwoner uit Loon op Zand

Van Laar, die ook de burgemeester van Loon op Zand is, was eind februari ineens volop in het nieuws. Op vakantie in Sevilla kreeg ze te horen dat de eerste coronabesmetting in Nederland in haar gemeente was vastgesteld. "Ik was in het stadion, een Europa League-wedstrijd aan het kijken", blikt ze terug. Een 56-jarige ondernemer blijkt besmet.

"Ik stond in de catacombe van het stadion, met aan de ene kant 50.000 supporters. Dan weet je dat je een ongeveer een uur de tijd hebt om heel veel te doen. Dat is een beetje de ongeschreven regel ten tijden van crisis. Een soort golden hour waarin je heel veel kunt doen. Ook voordat de media zouden weten om wie het zou gaan", vertelt ze. Later blijkt dat een mevrouw die al een week op de intensive care in Gorinchem ligt, ook positief is en zij waarschijnlijk de eerste patiënt is. "Als je het mij vraagt had ik eerlijk gezegd: 'De eerste besmettingen is in Amsterdam. Of in Rotterdam.' Hartstikke logisch met zoveel mensen, die ook vanuit het buitenland komen. Ik verwachtte niet dat het een inwoner van ons was, die naar een schoenen- en lederbeurs was geweest in Italië."

Verslaggever Laura Kors in gesprek met de burgemeester