De directeur van het Albert Schweitzerziekenhuis vraagt voor al zijn werknemers de zorgbonus van 1000 euro aan, tegen de richtlijn van het ministerie in. "Iederéén heeft een extreme prestatie geleverd."

Vorige week publiceerde het ministerie van Volksgezondheid een lijst met beroepen die niet in aanmerking zouden komen voor de zorgbonus. Wie verzint dit, dacht ziekenhuisdirecteur Peter van der Meer verontwaardigd toen hij de lijst zag. "Op de lijst staan beroepen die wel degelijk volop hebben meegeknokt tegen corona, zoals de röntgenlaboranten, de fysiotherapeuten en de operatie-assistenten."

'We mogen het verbonden gevoel niet kwijtraken'

Daarom zal de directeur van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht de 'coronabonus' voor iedereen aanvragen die tijdens de corona-uitbraak in dienst was, heeft gewerkt én maximaal tweemaal een modaal salaris verdient.

"In mijn ogen is dat de enige eerlijke verdeling van de eenmalige extra beloning van 1000 euro die minister De Jonge in juni toezegde voor geleverde corona-inspanningen. We hebben in die maanden een teamprestatie geleverd, niemand uitgezonderd. Het was een zware, maar saamhorige periode en juist dat verbonden gevoel mogen we niet kwijtraken."

Meer geld erbij

Het hele 'denken in beroepsgroepen' vindt Van der Meer een onjuiste voorstelling van zaken. "Een salarisgrens kan ik begrijpen en billijken, een beroepsafbakening niet. Iederéén in ons ziekenhuis heeft in coronatijd een extreme prestatie geleverd."

Lees ook

Het budget dat de minister nu heeft vrijgemaakt voor de bonus is toereikend voor twee derde van alle zorgmedewerkers. "Dus er moet meer geld bij. We kunnen van die 1000 euro niet opeens 500 euro maken. Er had gewoon van tevoren beter over nagedacht moeten worden. Want op deze manier ontstaat tweespalt in de ziekenhuizen en dat is het laatste wat we willen."

De ene collega wel een bonus, de andere niet

Longverpleegkundige Jolanda Boon komt zelf wel in aanmerking voor de bonus. Ze vindt het plan van haar directeur een grote opluchting. Het zat haar totaal niet lekker dat haar collega Simla Gosens-Badal helemaal niets kreeg. Gosens-Badal is röntgenlaborante en haar beroep stond niet op de lijst van het ministerie.

Het ministerie heeft een lijst gepubliceerd van beroepen die geen zorgbonus verdienen voor het werk in de eerste coronagolf. Simla is röntgenlaborant en haar beroep staat daarop. Dat steekt. "Het gaat me niet om de 1000 euro, maar om de waardering."

"Simla heeft dezelfde risico's gelopen als ik. Zij heeft al die patiënten op de foto gezet of door de CT-scan gehaald, vaak in haar eentje, gekleed in een loodzwaar beschermingspak. Ik ben heel blij dat onze directeur dit ook ziet en de twee lijsten opzijschuift en voor ons allemaal de bonus zal aanvragen."

'Geeft energie voor de komende periode'

Ook Gosens-Badal heeft niets dan lof voor haar directeur. "Geen idee of het ook echt gaat lukken, want wie beslist uiteindelijk over de aanvragen?"

"Maar het signaal dat hij ermee afgeeft waardeer ik echt. Dat geeft me energie voor de komende periode, waarin we weer heel hard aan de slag zullen moeten."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.