Het hangt als een soort donkere wolk boven ons hoofd: de tweede golf. De vraag blijft of deze er gaat komen of niet. Maar als het gebeurt, houdt hoofd van de ic Hans van der Hoeven zijn hart vast. "Het personeel is nog te moe van de eerste periode."

"Als het zo erg wordt als bij de eerste golf, zal het ons snel over de schoenen gaan lopen", zegt Van der Hoeven. Hij is het hoofd van de intensive care-afdeling van het Radboudumc. Hij denkt dat vooral zijn personeel dit niet nog een keer aankan. Zij hebben tijdens de eerste corona-uitbraak flinke klappen gehad.

Verpleegkundigen te moe

"De motivatie om hetzelfde te presteren als tijdens de eerste golf is een stuk minder. In de eerste golf hebben de verpleegkundigen allemaal hun uren uitgebreid. Wat als de motivatie om dat te doen nu minder is?"

Daarnaast werd in de eerste golf de reguliere zorg snel afgeschaald, iets wat bij een volgende golf volgens Van der Hoeven niet nog eens kan gebeuren.

Lees ook

Reguliere zorg

"In de eerste golf zijn ook veel mensen overleden, omdat ze niet de zorg kregen die ze hadden moeten hebben. Als we die zorg nu voor een deel door willen laten gaan, dan gaan we snel een tekort aan bedden hebben", denkt hij.

"Dit ziekenhuis zal moeite hebben een tweede golf te dragen. Wat ik om me heen hoor is dat iedereen hetzelfde gevoel heeft: laat dit alsjeblieft niet nog een keer gebeuren. Zeker als je de gewone zorg door wil laten gaan, is het aantal bedden niet voldoende."

Strenger voor onszelf zijn

Van der Hoeven roept daarom iedereen op zich aan de regels te houden. "Dat is echt van het uiterste belang", benadrukt hij.

"We moeten blij zijn dat we vrijheden hebben en weer naar buiten kunnen, naar de bioscoop en naar het café. Maar we moeten daarin echt strenger voor onszelf zijn."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.