De regionale maatregelen die nu gelden in regio's met het risiconiveau 'zorgelijk' zijn volgens veiligheidsexpert Marco Zannoni pas een begin. "Ik denk dat we absoluut zwaardere maatregelen regionaal gaan zien."

"De regionale maatregelen die er nu zijn, moeten we als een klein extra stapje zien bovenop de preventieve landelijke maatregelen die we al hadden", zegt Zannoni, veiligheidsexpert bij het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Vandaag werd bekend dat mogelijk eind van de week nog eens acht regio's bestempeld worden als 'zorgelijk'. Die regio's zijn: Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland. Welke regels daar gaan gelden, is nog niet duidelijk.

'Eigenlijk een landelijke maatregel'

Zannoni vraag zich af of de maatregelen straks nog wel echt regionaal te noemen zijn. "Eigenlijk kan je zeggen dat het gewoon een landelijke maatregel is, als bijvoorbeeld het aanpassen van de horecatijden in zoveel regio's geldt. Dat geldt dat in feite voor het hele land."

Zannoni vindt het aanpassen van de openingstijden een licht voorbeeld, want er zijn volgens hem ook andere regionale maatregelen mogelijk die echt regionaal zijn. "Dat er bijvoorbeeld wordt opgeroepen om niet naar een bepaalde regio te komen, of om te vragen om in zelfquarantaine te gaan uit voorzorg."

Niets er doorheen drukken

Zannoni denkt 'absoluut dat we zulke zwaardere maatregelen ook gaan krijgen in regio's in Nederland'. "Veel deskundigen vragen ook om extra maatregelen, alleen als daar geen draagvlak voor is in de samenleving is het lastig."

"Die samenleving moet er wel klaar voor zijn", vervolgt hij. "Het is een wankel evenwicht en je moet niet iets er doorheen drukken."

Lees ook

Meer van maatregelen aantrekken

Zannoni denkt dat we ons ook weer meer van de basisregels gaan aantrekken, als regionale regels strenger zijn. "Iedereen die in die regio woont denkt dan, hier geldt iets bijzonders." En dus passen mensen daardoor hun gedrag aan.

"Het gaat voor een deel ook vanzelf, als de ziekenhuisopnamen weer stijgen of als de ic's weer vol komen te liggen. Dan zien we het leed weer en gaan we ons er weer meer aan houden, maar dan is het al heel laat."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.