Amsterdam loopt voorop als het om nieuwe coronabesmettingen gaat. Stadsdeel Nieuw-West spant de kroon: 1 op de 5 besmettingen vindt daar plaats. Om dit tegen te gaan, opent er vandaag een teststraat midden in de wijk.

Vorige week waren er 1907 nieuw geregistreerde besmettingen in Amsterdam, waarvan 404 in Nieuw-West. Daar wonen veel mensen met een migratieachtergrond. Juist bij hen komen veel besmettingen voor, net als bij studenten. De nieuwe coronateststraat is in het hart van de wijk, waardoor inwoners er lopend of op de fiets naartoe kunnen.

Testen op het plein

Met de teststraat midden op Plein 40-45, hoopt de gemeente testen voor iedereen laagdrempeliger te maken. 'Sleutelfiguren', zoals maatschappelijk werkers en buurthulpverleners, geven daarnaast voorlichting aan bewoners over testen en maatregelen.

Zij waren gisteravond door de gemeente uitgenodigd om een rondje te maken door de nieuwe teststraat. En om te spreken over hoe de aanpak van corona beter kan.

Openen teststraat goede zet

Juist in Nieuw-West lopen de besmettingen hoog op, omdat er veel sprake is van sociaaleconomische ongelijkheid, zegt projectmanager Mohammed Azzouz van expertisecentrum Pharos, dat gezondheidsverschillen wil terugdringen. "Veel mensen hebben bijvoorbeeld een kleine woonruimte", legt hij uit.

"Daarnaast hebben veel inwoners beroepen die risico met zich meebrengen, omdat ze deze niet thuis kunnen uitoefenen, zoals in de zorg." Ook ziet Azzouz dat het overheidsbeleid, dat steeds verandert, voor veel mensen verwarrend is, en argwaan opwekt. "De overheid stimuleert ons om ons te laten testen. Maar als er dan vervolgens geen test te krijgen is, denken mensen: 'klopt dit wel?'" Daarom vindt hij dat het openen van een teststraat een goede zet is. "Het scheelt als mensen weten waar ze terechtkunnen."

Lees ook

Begrijpelijke taal

Azzouz denkt ook dat er meer gepraat moet worden met mensen in de wijk over het toepassen van de coronaregels. Tijdens de eerste golf vertaalde Pharos bijvoorbeeld de coronainformatie van het RIVM naar begrijpelijke taal voor mensen met minder grip op het Nederlands.

"Dat heeft gewerkt, onze folders gingen rond in wijken waar de doelgroep woont. Ook in Nieuw-West wonen veel mensen met een migratie-achtergrond en zou begrijpelijk informatie, met name voor de oudere inwoners, een hoop kunnen schelen.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.