Verschillende coronaregelgeving per plaats of per regio. Het is een van de mogelijkheden bij een tweede coronagolf. Maar voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad waarschuwt dat niet alles regionaal te regelen is.

Maatwerk bij een tweede coronagolf. "We werken er wel naartoe", zegt Bruls. "Er wordt gewerkt aan een dashboard om ook regionale verschillen te laten zien. Maar het zal ook veel discussie oproepen. Voor de ondernemer die open mag blijven is het mooi, maar het kan voorkomen dat 20 kilometer verderop alle horeca dicht moet."

Hubert Bruls reageert op het idee om bij een tweede golf te kiezen voor regionale lockdowns.

Meer onduidelijkheid

Bruls snapt dat mensen in minder getroffen gebieden gefrustreerd zijn door de maatregelen. "Mijn collega's uit het noorden van het land hebben heel goed meegedaan en geprobeerd de regels te handhaven, maar we hebben voortdurend gemerkt dat er in het zuiden, oosten en het westen van het land een hele andere stemming was dan in het noorden."

Het is voor veel mensen sowieso steeds lastiger om de regels te blijven volgen, merkt Bruls. "Aan het begin waren de regels veel helderder. Hoe meer je open laat, hoe meer gesprek er gaat komen en hoe meer onduidelijkheid. Daar moeten we wel op voorbereid zijn. Dan gaan we echt zeggen: in het noorden mag veel meer dan 50 kilometer naar het zuiden. Nederland is niet zo groot hè."

Lees ook

'Nederland is te klein'

Bruls waarschuwt dat verschillende regels, bijvoorbeeld het regionaal wel of niet hanteren van de anderhalve meter, tot verwarring kan leiden. "In theorie kun je dat uitvoeren, maar ik zou het niet doen.

De basis van het beleid is gebaseerd op de anderhalve meter afstand. Dat is echt de backbone van ons anti-coronabeleid. Ik denk dat het land te klein is en het niet uitlegbaar is als je daar verschil in maakt."

Discussie

Toch sluit de burgemeester van Nijmegen regionale regelgeving niet helemaal uit. "Wat ik wel kan voorstellen is dat je zegt dat evenementen in de ene regio niet mogen plaatsvinden omdat daar weer een uitbraak is. En dat die in een andere regio onder andere voorwaarden wel kan doorgaan. Waar wij naar kijken is niet alleen de gezondheid, maar ook of je het kunt uitleggen en communiceren naar mensen toe."

Het veiligheidsberaad bereidt zich er in elk geval wel op voor. "We weten dat er een dashboard komt dat de situatie van alle 25 veiligheidsregio's laat zien. We bekijken samen met het kabinet of we die verschillende regels ook echt kunnen toepassen. Maar we beseffen ook heel goed dat het tot discussie leidt."

Uitlegvideo: waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet

Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.