Half maart waren strenge maatregelen nodig om het coronavirus landelijk onder controle te krijgen. Nu de eerste golf op zijn einde loopt, gaan er stemmen op om bij een tweede golf meer rekening te houden met regionale verschillen.

Volgens hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum in Groningen ligt het voor de hand om, nu we het virus wat beter kennen, op die manier maatregelen te nemen. "De verschillen zijn ontzettend groot. Hier in Groningen zijn de aantallen altijd erg laag geweest."

Ingewikkeld, maar mogelijk

Daarom is het volgens hem mogelijk om op plekken waar minder besmettingen zijn, minder strenge maatregelen te nemen. Bij dit soort regionale verschillen in maatregelen is het volgens hem wel belangrijk dat er veel getest wordt. "Zo houden we zicht op hoe het virus zich verspreidt."

Ook infectieziektemodelleur Luc Coffeng van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam ziet mogelijkheden voor regionale verschillen. "Het is theoretisch mogelijk, al begrijp ik ook dat het ingewikkeld is op bestuurlijk en politiek niveau. Maar het versoepelen van sommige maatregelen op andere momenten, omdat de besmettingsgraad verschilt tussen regio's, ligt voor de hand."

Lees ook

'Mazzel gehad'

In de gemeente Loppersum in Groningen zijn bijvoorbeeld nauwelijks besmettingen geweest. Zo'n gemeente zou bij een regionale aanpak bij een tweede golf minder 'op slot' hoeven dan regio's waar de besmettingen rap oplopen.

Toch zet Coffeng daar wel kanttekeningen bij. "Die plekken in Nederland hebben mazzel gehad. We hebben de maatregelen immers op hetzelfde moment, op een paar regels voor Brabant na, landelijk ingevoerd. Maar weinig besmettingen toen, betekent dat er bij een tweede golf juist nog meer mensen besmet zouden kunnen worden. De groepsimmuniteit is daar immers ook nog verder weg."

Uitlegvideo: waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet

Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Bijsturen

Hoogleraar Niesters benadrukt dat het dashboard, waarop per regio kan worden gezien hoe het aantal besmettingen zich ontwikkelt, van groot belang is bij maatregelen als deze. "Dan kun je bijsturen. En we weten nu ook meer van het virus. We weten bijvoorbeeld dat uitbraken heel lokaal kunnen blijven. "

"De verschillen zijn heel groot tussen verschillende delen van ons land. Zolang we maar wel vast blijven houden aan de afstandsregels. En dat lijkt echt goed te gaan."

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.