Dan maar voorschieten uit eigen middelen, besliste bestuursvoorzitter Peter van der Meer van het Albert Schweitzerziekenhuis. Hij wacht de uitkering van de bonus voor zijn personeel niet af. "Het is juist nu belangrijk dat zorgpersoneel wordt gezien."

En Van der Meer is niet de enige: ook het Catharinaziekenhuis in Eindhoven, het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, het Martini Ziekenhuis in Groningen en het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht hebben besloten de bonus van 1000 euro per persoon alvast zelf op de rekeningen van hun medewerkers te storten. Het gaat om serieuze bedragen, geld dat niet ieder ziekenhuis zomaar kan ophoesten. Van der Meer: "Dat kost het Albert Schweizerziekenhuis in totaal 5,5 miljoen euro. Maar dat hebben we ervoor over."

Onduidelijkheid rondom bonus

Om de zorgbonus is al maanden veel te doen. Afgelopen zomer beloofde het kabinet de eenmalige bonus van 1000 euro netto aan zorgpersoneel 'dat direct of indirect met de uitbraak van het coronavirus te maken heeft (gehad)'. Maar dit bedrag bleek niet bedoeld voor alle medewerkers in de coronazorg. Zo werden uitzonderingen gemaakt voor bijvoorbeeld artsen, apothekers en administratief personeel. Over de vraag wie wel en wie niet voor de bonus in aanmerking komt, is sinds het begin veel onduidelijkheid en ontevredenheid.

Ziekenhuizen en andere zorgwerkgevers hebben tot 29 oktober 2020 de tijd om hun aanvraag voor de zorgbonus in te dienen bij het ministerie van Volksgezondheid. Veel ziekenhuizen hebben dat inmiddels gedaan. En daarbij hebben ze niet alleen een bonus voor het zorgpersoneel aangemeld, maar voor al het andere personeel dat tijdens de eerste coronagolf heeft gewerkt. "Wij vinden dat de bonus iedereen toekomt die in die periode heeft gewerkt", zegt Van der Meer. Ook in zijn ziekenhuis ontstond daar eerder onenigheid over.

Lees ook

'Niet elk ziekenhuis kan dit doen'

Het ministerie bekijkt de aanvragen en heeft beloofd dat de bonus voor 1 januari 2021 is uitgekeerd. Donderdag 22 oktober zijn de eerste honderd bonussen uitbetaald. Het is nog niet duidelijk of daar ook medewerkers uit ziekenhuizen bijzitten. Peter van der Meer wil in elk geval niet langer wachten. Hij wil dat zijn personeel nu de bonus al krijgt bijgeschreven. "We zitten middenin de tweede golf en doen wéér een enorm beroep op het personeel. Daarom hebben we als Raad van Bestuur besloten onze eigen middelen aan te wenden om onze waardering uit te spreken."

Maar zo'n groot bedrag ophoesten, zonder overheidssteun, is lang niet voor alle ziekenhuizen weggelegd. Dat stelt voorzitter Ad Melkert van de NvZ, de brancheorganisatie van de ziekenhuizen. "Alleen grote ziekenhuizen met veel geld in kas kunnen dit betalen. Kleinere ziekenhuizen zouden het wel willen, maar kunnen zich dat financieel niet veroorloven. En een ziekenhuis wil niet in financieel zwaar weer terechtkomen."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.